Tuesday, December 14, 2010

Wedding Lagi

Minggu ni wedding cousin daddy diorang kat Puchong
Sabtu Nikah and ahad tu majlis pulak....
Sampai tak pegi kelas ler mak ko ni ......
Tension jugak haku sbb tak ada sapa nak jaga ammar aka budak boncit tu .....
SO dah tak pegi kelas pegilah kenduri......
SO not me lah dulu masa zaman itm cukup takut kalau tak gi class ni boleh selamba jer skip kelas.... ish ish ... ish

Wedding tu buat kat dewan kat puchong ......
Ada ke dewan tu depan dia ada playground .... heh mmg pucuk di cita ulam mendatang la kan utk si alya tu....... keluar jer keter terus main kat playground tu.... dah la panas terik.... ha ha ha daddy dia la hangin....
siap bebel lagi lepas tu .......
"aku dahla pakai baju batik ala ala dato' tetiba kena jaga anak tengah padang.. nak sembang ngan sedara pun tak dapat" wa ka ka ka kena gelak jerlah ngan aku
Wellll.......... nak buat camner daddy.... dah dapat anak kuat main... bukan leh duduk diam dia tu....

And then on the way balik tu singgah kubur adik twin alya.....Bising sungguh
mulut mak bedah ni kat kubur tu..... dia jalan jalan tgk kubur.... siap naik atas kubur orang lagi.... and we noticed dulu tepi tepi kubur adik twin tu kosong jer...... itu ari datang tgk dah penuh ngan kubur and mostly kubur budak budak sbb kecik kecik jer kuburnya.....

Alya sibuk tanya "mummy ni apa?" aku pun jawablah .....
"ni kubur adik twin, tak ingat ke bee kan ada adik twin"
"ohhhhhh" dia terdiam
"mana adik twin mummy?" ish byk tanya lak dia ni
"adik twin mummy dah simpan dalam tanah, dia dah meninggal"
"ohhhhhh" ada lagi tu dia nak ckp
"mummy nak ikut adik twin?"
"ish mana boleh, ayya duk ngan mummy ngan daddy la adik twin biar dia duduk 2 orang jer dalam tu"
"ala napa tak boleh"? last last aku malas nak layan dia....
time nak balik tu dia siap bye bye lagi.... dia cakap apa tau...
"bye adik twin , ayya nak balik bye"

alya mungkin dah faham skit kot, ammar terkebil kebil jer....
nanti ko besar ko paham ler ammar... lepas baca doa cabut rumput skit skit kitorang pun baliklah.....



masa ni duk bawah pokok sbb panas, berangin la skit..... gambar jau biar tak nampak gemuk he he



daddy ngan ammar pulak.... masam jer muka ammar sbb panas kot....



ni seperti biasalah mak bedah ngan teman aka supupu main seperjuangan..



al-fatihah mummy & daddy loves you our angels....

Friday, December 10, 2010

Two Returns????

Such a hectic weekend ok....



Suppose ada kelas but since my mum and the gang is returning from their trip. Wah nenek dah jejakkan kaki ke australia bersama separuh daripada cucu cucu nya ........ separuh ok...... yg separuh lagi tinggal termasuk lah ayya and ammar hu hu hu.........






Dahla kena skip kelas tapi takperlah tunggu nenek punya pasal....... tak beli apa pun nenek........



cuma beli souvenir skit skit and yg penting biarlah dia jalan jalan..........



Tapi nasib baik kan nenek bawak balik barang yg anak dia ni kirim...... kalau tak mau aku lari jadi batu belah batu bertangkup!!!!......






Nak tau apa dia ? Sila scrolll yer....................



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-

















































CHERRIES!!!!!! Wah jakun nya aku ni nampak jer kotak ceri tu rasa cam nak sorok dalam bilik. Dah la murah..... satu kotak 2kg cuma AUD14 jer......
Terus aku sambar masuk freezer sapa nak makan skit skit jer huwa ha ha....
Ceri ni mmg favorite aku sebenarnya ..... masa dulu my sister study kat aus benda yg aku kirim kalau dia balik mesti ceri ceri ceri....

Ok cerita nenek dah tamat....
Skang ni lagi satu cerita .....
tiba tiba pulak hari isnin tu di kejutkan ngan satu call......
Atok Singapore meninggal.....innalillah.....
My mum pun dah kelam kabut dah camner nak balik singapore nih ... dah la jauh kat kl kalau dia kat jb terus jer pegi ...........
Cari la pulak flight utk nenek bebudak ni ...... dah survey semua last last no choice terpaksalah naik air asia......
kelam kabut lah kitorang hantar nenek.... dah la daddy ada lelong time tu ......lepas jer lelong terus pecut g lcct.... sampai jer beli tiket tunggu 15 minit...... terus nenek naik flight........ kitorang tak ikut la hu hu hu .....
baru jer nak lepak ngna nenek dah ada emergency case........sian jugak kat nenek belum habis penat dah kena pegi singapore lagi.

So now kitorang dah tak ada atuk dah.....
sebelah my dad memang dua dua dah tak ada........
and now sebelah my mum pulak dua dua pun tak adalah .....
I still remember my atok is a tall and fair man.....badan dia besar with arab blood
wahhhh arab blood konon tapi takde satu pun anak cucu nya ikut..... peh
Atuk was a soldier before........ and after that bila dah tua dia bawak teksi..
i remember jugak kalau cuti sekolah my mum will always send me to atuk house at sembawang and i will stayed there for almost 2 weeks. Jalan jalan kat sana......
my auntie bwk tgk wayang la..... pegi orchard la......
Now atuk dah tak ada tinggal la all my auntie and uncle.........
Hu hu hu will miss you atuk and hopefully rohnya akan aman disana. Al-Fatihah......

Thursday, December 02, 2010

Daddy's Birthday!!!!!!!

Yesterday was daddy's birthday. Kena lah jugak buat something kalau tak seminggu dia tak habis cakap...... AKu ingat nak la wish malam tu tepat kul 12 tapi hampeh baru kul 11 lebih dah tertido..... itu pun siap tido kat sofa lagi nak menunggu 12 tapi tetap lah mata ni tertutup ....... degil tul..... tensi mak...... Daddy dapat 2 kad tahun ni satu from his beloved wife la sapa lagi..... lagi satu from the kids.... mak diorang siap bawak balik stamp pad office semata mata nak dapat cop jari anak anak... creative tak aku ( he he he kembang tutttt....) Semua ada semalam kecuali acu diorang jer balik lambat kul 8.30 semua orang dah tiup lilin.... he he he...... padan muka dia!!!! ..... dia balik jer semua orang dah tengah makan.... yer la selalu kitorang mula lambat 8.30 ni sbb esok kerja so agenda start awal lah... lupa pulak nak ambik gambar hadiah .... anyway thanks to pak cik and mak long diorang sbb bagi hadiah.... Makanan seperti biasalah wan masak mee kari, beli satay, kek, nasi lemak and kuih muih....... Sampai tak lalu nak makan..... Anyway happy birthdaay to my beloved hubby may u have a good journey ahead and murah rezeki...aminnnnn. Ha ha ha kena la buat wish kat sini sikit kang dia baca blog ni tak wish kat dia muncung la pulak.... Tgk gambar jer la.... Kek ni mummy yg beli..... ha ha ha diorang sumer jeles tgk wording tu hu huhu.... Makanan walaupun tak de udang bergolek ke lobster ke tetaplah kenyang jugak.... rezeki.....


Ha ha ha bab birthday ni mmg ler budak budak yg suka.... diorang jer yg sibuk..... mak ko ni ha langsung tak glamer cam bibik pun ada..... dgn lengan sinsing dia .... nak wat camner balik jer kena uruskan anak anak mandila itu la inilah.... eh terlebih sudah . sekian.

Friday, November 19, 2010

My lil Girl & Lil Boy





Ni gambar on the way balik jb masa nak raya haji itu hari. Biasalah aku kan suka snap snap lepas tu kalau aku snap dulu mesti muka kakak dia yg kedepan dulu. Sibuk jerr anak dara ni.......

Anyway tak ada apa poun nak post saja gatal jer nak tepek gambar ni kat sini and hari ni rasa i'm happy that i have both of them. Dua dua ada perangai sendiri kakak dengan kepoh dia , ammar dengan keje yg asyik nak berdiri jer...... ko tu kecik lagi ammar baru 8 bulan dah nak berdiri..... tak larat mummy nak kejar....


JUgak terasa seperti rindu kat the twin boy tak sempat sempat lagi nak pegi kubur diorang...... kena pegilah weekend ni really miss them lah......
Ammar & Alya mummy lovesssssssssssssssssssssssss u.....

Thursday, November 11, 2010

Breakfast Makes you Stronger & Healthier???



This is my breakfast for today. Just a simple french toast and a sausage. Same goes to Alya and his daddy. Now three of us can share the same menu except for Ammar bulat tu. Today his menu is pasta with vegetable and meat. But i have to blend since ada daging .... manalah si kecik yg bergigi 2 tu nak makan kalau tak blend. So macam nilah rutin mummy every week has to kelam kabut masak utk semua orang.... sampai nak minum pun tak sempat... but somehow i wonder will my kids cook for me when I'm old ?.........

For me if kalau tak kelam kabut pagi i will cook for them including daddy lah..... gigih kan memasak dgn telurlah ikan lah pagi pagi buta...... macam manalah mak diorang ni nak melawa kuar umah pun kelam kabut ngan tak bermekap sampai dalam kereta lepas hantar the children ruman wan dia baru boleh mekap... ah tapi semua tu tak penting tapi yg penting anak anak.... i kan always vogue bila sampai opis..... he heh he nampak tu angkat bakul sendiri .... siapa nak muntah silakan hehhehhe....

Actually what i want to share is last week ada one of my indian frens suddenly tanya" Izah when you grow up your you always had breakfat tak? or your mother prepare breakfast for you tak? " So i said yes la and mmg i'm the type of person yg akan breakfast without fail kecuali tak sempat la......
So she replied back " See thats how you are stronger and tak senang kena sakit" i said yer ker? "yes because i just read somewhere that those who take breakfast will grow up stronger and healthier than those yg tak ambik breakfast"... so this is totally a new info that i heard. I never knew about this before.

Looking back at those years i remember my mum always made breakfast for us tak kisahlah apa pun nasi goreng, or at least telur mata kerbau and she make sure that we take our breakfast. .......... Tu takperlah breakfast tu sedap... tapi yg paling kitorang tak suka tu ialah .......................................................................................................................................................................................................... our lovely father force ok FORCE!!!!!! us to take vitamin la kalsium la early morning. She will take one small plate and put at least 2-3 vitamin for us to take. So nak tak nak we all has to eat and being me yg a bit jahat ni kan sometimes kalau takde mood nak makan tu i will take and put in my pocket and masa on the way to school i will throw it somewhere... siapa pun tak tahu until now. Now i miss my father lecture and his act of forcing us to take the vitamin and being a mother now i know that he wants us to be healthy and stronger. And the result is.......................................................................... we adik beradik mmg jarang sangat kena demam like me maybe once or two times a year kena demam boleh di kira :)

So mungkin sbb tulah i will always make breakfast for my kids bukan sebab apa mungkin the attitude of having breakfast is in me and my blood so i dont think that it was a beban or what...... as for my kids even though dia duduk ngna wan diorang yg tak payah di risau sbb rumah wan mesti ada food but i always make sure that they have their breakfast..... alya pun macam dah biasa mesti ada breakfast wan said ...... For me i'm so thankful that my kids were taken care of my mother in law which i dont have to worry bout food since she will cook for her children and and anak and menantu as well pun tumpang makan he hehhhe... so every time we go back from work there must be something that we can eat...... even though it is just a simple lauk... she's a very thoughtful mum and am glad to have her as my mother in law and i also love my father and my mum too.....

Tuesday, November 09, 2010

Ammar Had This....

Itu hari kan nak masakkan ammar soft tofu
So nilah hasilnya sila tgk bawah yer....



NIlah rupa soft tofu tu . Aku mmg suka benda benda organic ni especially utk anak anak kecik. Sebelum tu kenalah stim kan dulu tofu tu...



Lepas tu gorengkan bwang merah , bwg putih sampai garing , masukkan sos tiram skit, kicap skit and air skit.... lepas tu kalau nak taburka daun bawang. Utk ammar tak letak ler kang ceri beri pulak dia... Suka aku masak pakai corningware baru tuh ....import from us yer kat sini nak beli? tak mampu aku wei...



Ta daaaa... nilah hasilnya. Cukup suka budak kecik tu makan. Sampai menjerit jerit dia ha ha ha....

Me & My LOvely Companion

Three days punya holiday? wow macam tak terasa
I still need more time with my family and the two lil' cheeky :)

Agenda adalah tido makan
then play time with ammar and alya....
Ingatkan mummy and daddy plan nak bermandi mandian dlm pool baru kat rumah wan tu ..
tapi asal petang jer hujan tapi dapatlah mandi sekejap hari ahad tu ...
Tu pun aku takut nak mandi sbb air sejuk ngeh ngeh ngeh... cuma
daddy jer berendam ngan alya...... alya seperti biasalah dia pedulik hapa air tu sejuk pun yg penting mandi pool...
aku baru rendam kaki jer dah sejuk... air bukit tu okeh bukan air paip...
baru ingat nak berenang ala ala kat miami keh keh keh ...

Kemas rumah jugak 3 hari berturut turut .... buang sampah satu guni semua baju alya yg lama lama habis aku campak.. mesti lori sampah tu menyumpah byk sangat harta karun kekekke....'';;;;;;

Tu belum kira lagi cerita hot rumah wan yg kat kedah tu banjir .... kan kedah sekarang hebat banjir tapi now dah surut la....
tak tauler keadaan camner tapi mintak mintak ler tak teruk sangat
tapi kalau mak lang umah sebelah pun pindah ke penang aku agak teruk ler
kesian wan....... dah la rumah tu baru buat , balik pun sekali sekala tup tap banjir lak
mesti segala freezer, mesin basuh , sofa terendam air...
mintak mintak la tilam kitorang semua tak kena air tapi kalau kena gak parah ler camner nak keringkan air tu tebal tu tilam.....
microwave lagi huwaaaaaaa......
Rumah itu sangatlah heaven ...
Cuba korang bayangkan .... a nice house di kelilingi sawah padi nak kata besar cam banglo tak ler tapi rumah 4 bilik jer yg lengkap semuanya........
di design sendiri oleh my in law.. penasihat pulak daddy diorang la....
so rumah really nice ....
kitorang kalau balik sana makan tido lepak ajer....
langsung tak ingat masaalah kat kl ni ... rasa cam tenang jer.....
petang petang makan abc, sarapan dah la murah and sedap lagi satu kalau balik alor star tak pegi makan mi abu mmg tak sah.....
Aku rasa kalau tak kawin dengan org yg bernama amir hizam tu takderler aku dapat tgk sawah tu , tgk org pancing ikan ..... takderler experience aku dari kl-alor star-kl-jb mau berasap punggung time raya... eh keluar tajuk lak aku nih..,,..>>><,,,, keh keh ekh



Ha ni gambar sarapan hari ahad. Gigih mak memasak mee hun singapore, roti boom yg segera jer tapi kuah kari ikan malam tadi punya he he and keropok lekor .



sajer jer enterframe budak kecik ni. Dia ni anak abg long yg baru lahir. Yey raya haji ni boleh pi tgk dia...



Ni lagi satu budak suka enterframe.....



Umah Wan kat Alor Star. Hope the post effect banjir not damaging all the equipment..

Wednesday, November 03, 2010



Ni pagi tadi punya kejadian ader ke dia baring atas tanah depan umah tu..... Mengamuk tak tau ler pasal apa......

Ammar's Menu for Tomorrow

Today nak masak ni utk ammar. Dah pernah masak sekali mmg dia suka....

Baby Beef Stew



Ingredients:

1/2 cup cubed cooked beef
1 peeled potato
¼ cup shelled fresh or frozen peas
1 peeled carrot
1 stalk of celery
1/4 cup uncooked macaroni
4 cups of water



Directions:

Wash vegetables thoroughly and chop very fine.
Simmer the veggies for 20 minutes or until softened
Add the macaroni and cook for 10 minutes longer or until very soft.
Drain but save the water.*****
Mash or puree the mix until it is of a consistency adequate for baby

Monday, November 01, 2010

Your Private Taman Tema? Mampukah aku ?.......

Tgk tajuk pun dah seram hua hau hau adakah aku jutawan baru?
Rumah siap ada taman tema?.......

Ha ha ha
Ni bapak budak budak ni ler punya kerja semalam..
I thought of bergolek golek dirumah sambil kemas rumah..Tetiba pulak dia ajak
pegi KLCC ...
Nak buat apa? Naik muntah dah aku ngna KLCC tu hari hari lalu...
Pavillion lagilah mau muntah darah aku .....

Aku pun apa lagi ... mandi siap siap dengan ammar pun mandi macam itik hehhehe takperlah ammar kan baby tak mandi pun dia wangi jer he he he..
Kitoran pegi dengan sepantas kilat daddy diorang ni tak bagitau pun nak beli apa
Tapi dia dah hint hint nak pegi toy r us tu...
Ha ni mesti nak beli gelongsor tu mmg ler aku hangin baik aku simpan duit......
Ni daripada beli gelongsor bukan aku boleh main pun......

Sampai jer KLCC 4 beranak ni terus menuju ke toy r us
Daddy dia terus jer tgk kat gelongsor tu siap tanya siap suh bukak
mula ler aku hangin ni???***&&&&&&&&&&&&&&@@@
Nak marah tak boleh tgk ramai orang kalo tak habislah...

Aku pun buat tak taulah pegi cari mainan ammar sama alya.....
Nasib baik alya tido dapat lah aku jalan dalam toy r us dengan ammar dengan senang hatinya hehehe.....>@@@@
Kalau ada dia? nak berdiri pun tak dapat asyik nak mengejar dia jer
Satu satu benda aku belek kat situ.... sampai mainan kat celah celah yg ntah nak jual ke tak tu pun aku leh belek ..... giler freedom kan aku kalau alya tido? .........
Sempat jugak aku capai mainan masak masak alya sbb dia dah tunjuk kat tv .....
aku pun belikan ler....kesian sbb dia tido ....... padan muka dia .....

Aku patah balik kat tempat gelongsor tu aku dengar daddy diorang cakap apa tau" kalau harga ni i ambiklah" lagi aku pengsan... degil org tua ni...
Last last dia angkut jugak gelongsor sama swimming pool..
Bila bayar harga mau menangis aku.... lepas tau satu mini Dior travel kit ngan Chanel Coco aku yg dah berkurun aku tak dapat dapt tu tensi mak ....>>&&****@@@@@@@

Bila balik jer korang tau dia buat apa?
Dia pasang semua gelongsor tu , pasang swimming pool tu
dia masukkan gelongsor tu dalam air
katanya biar budak budak mandi pool siap ada gelongsor.....
Org lain ada pikir macam dia? takda kan?.....
org lain beli barang utk anak sendiri ..... dia beli utk semua org...
Mula dah aku ni nak start hangin so layan gambar jer lah....
Tu belum lagi cerita kejadian selapas itu... nantilah yer.....
Gambar seperti biasalah yer tonggang terbalik...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Wednesday, October 20, 2010

My Wishlist For 2011

>>> Ada wish list pulak
Tapi mestilah walaupun tak byk tapi ada a few things yg still aku tak dapat dapat tau.. lainlah laki aku tu jutawan dan hartawan petik jari semua dapat hehhee.....

Ok mari kita tgk list ... Ke aku berangan??? ah lantak lah yg penting tu tetap wishlist haku walaupun akan di bawa ke tahun depan ke?... 10 tahun depan ke?... hu hu hu....

Yg Pertama




Kasut ni mmg aku dah lama mengidam. Kasut idaman kalbu ohhhh bestnya kalau dapat.. siap dah survey kat gucci hua hua hua........


Yg Kedua

Cincin emas with Rose design on top....perhhh bunga ros tu berkelopak kelopak soo special..... lama dah aku ni tak beli emas




Lebih kurang macam nilah tapi emas... perhhhh meleleh air liur aku ni tgk yg live...

Yg Ke-3

New Kitchen Kabinet

a href="http://2.bp.blogspot.com/_WZKR_hBpXEU/TL50dLQlfnI/AAAAAAAAAgA/Bj_5GYTYnxE/s1600/hay-after-sage.jpg">




Giler cam aku duduk rumah banglo ha ha ha... tapi tak ler aku nak buat camni kecik jer & simple yg atas ni>>>> buat jamu mata jer ... itu pun dah siap cakap ngan contractor dah..... nasib baik kawan daddy diorang aku bayo 10 kali mwahhh ha ha ....

Yg ke 4

Convection Microwave




Yg ni pulak aku nak sebab dia boleh buat macam macam. nak masak apa semua boleh taruk dalam tu .. aku nak bakar kek pun senang. Skang ni cuma ada over jer cisss... makanan ammar pun aku campak jer dalam tu .... senang mak...

Yg Ke 5
Beg Coach!!!!! New Madison Sophia Satchel
Yg ni harus la kan walaupun dah ada 3 coach tapi masih nak jugak. Yg tu semuanya dah out dated. Itupun kirim my sister masa dia kat US. Kalau beli kat sini??? berganda ganda harga dia... sungguh tak paham aku .... tensi mak... tapi my sister baru beli beg coach and ada extra but its a tote la .....kalau berkenan ambikla kata dia...pergghhhh konpem aku mau tgk....

Lastly......
Mau tau apa???
V
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Rumah Baru!!!!!!
Ada hati kau izah???? nak bayar rumah skang 2 bijik tu pun dah jadi macam ayam berak kapur ada hati nak rumah baru lagi???? tapi yerlah aku teringin jugak rumah yg kitorang duduk ni rumah 2nd hand... rumah baru my mother in law yg duduk sbb besar skit and kawasan besar so senang dia nak jaga anak cucu dia. So harus ke aku beli rumah baru lagi? or jual rumah skang ni beli rumah baru? tapi rumah skang ni mahal. 2 storey house kat area ampang paling murah harkk tuiii paling murah okeh>>>> boleh dapat 350K !!!!!!!! aper ko giler......

Tu jerla wish list aku ntah mana yg sampai tahun depan mana yg dapat.... mana yg tak ... pun tak taulaaa..... Kalau nak ikut byk lagi wish list aku ... tamak giler kan pompuan ni... eh tapi takperler nama pun wishlist ... aku wish jer la...

Kita jumpa wish list taun depan lak....

Tuesday, October 19, 2010

Pecah Kaca Pecah Gelas ... Sudah kasi Pecah Ganti balik la ....




Ni al kisah pagi tadi punya cerita okeh....
Bukan pasal alya pun tapi pasal budak kenit tu yg pakai baju belang belang tu ha>>>>

Kisahnya camni..... mak diorang ni tgh sibuk kat dapur...
Maklumlah anak dah 2 sibuk ler pagi pagi tu... auwww cam anak 10 lak...
Skang ni pagi pagi kena masak 3 different food... satu utk ammar.... satu utk alya....satu lagi pulak utk>>> mak ngna bapak dia. So bayang kan lah betapa huru haranya aku pagi pagi...

Lepas habis masak tu tengah nak kemas tetiba aku dengar bunyi prangggg!!!??????
Tgk kat table makan tu tak ada pulak kerusi jatuh selalu nya budak kenit yg naik kereta kebal warna biru tu selalu langgar jer kerusi tu cam ler dia tu besar sangat.. padahal walker dia je besar hehehhe..
Aku pun pegi ler depan tak puas hati nih!!!???
Rupa rupanya korang tau apa? Itu budak kenit sudah langgar mak dia punya pasu bunga terbalik lagi kasi pecah lagi... aiyoooo yooo ammar yennadey??? yenggaporengge???
Habis pecah tinggal separuh... cis kalau aku tau aku beli jer pasu yg separuh jimat duit mak ko nihhhh...
Tamatlah riwayat pasu aku tu tinggal ler lagi satu. Dia one pair tapi satu dah takder cam tak lawa lah pulak...

Lepas tu terus aku sound daddy diorang " Tulah mummy kan dah lama cakap simpan nanti mesti budak ni langgar , ha kan dah pecah!!!!!! "(Sambil dalam hati siap ko nanti ganti balik hua hua hua hua) Last last daddy dia kutip yg pecah tu sebab dia rasa salah kot sbb tak simpan. Padahal aku dah suruh dah simpan letak 2 lampu yg beli dari ikea tu tak di buat buat... Daddy korang ni biasalah kalau tak kerahan tenaga dari aku mana dia nak buat. Lepas ni kompom dah dia pasang lampu.

Apapun nasib baik tak kena budak kenit kiut miut tu... kalau tak lagi haru
Ohhhh gambar kat atas tu saje je nak publish gambar si ammar tu tapi sbb kesian kat kakak dia aku letak ler sekali...... mwah ha hah hah. Tgk tu dah pandai bergaya habis dia sapu sunglass aku ... ciss...!!!!

Tuesday, October 05, 2010

Ubat KUAT????



Al-kisahnya ubat ni aku beli sebelum raya lagi. Bukan utk aku yeh utk mak aku. Mak aku tu asal datang rumah jaga si era berdua tu mesti ada komplen. Mak sakit bahulah, mak sakit lutut lah. Biasalah org tua kan.... mesti sakit tu... sakit ni.

AKu pun pikirlah... nak bagi apa kat org tua ni... nak bawak pergi pakar bapak ler mahal just for one injection yg sakit lutut dia tu akan hilang bertahun tahun. Aku dah survey hokeh... so, bila si vivi ni menjual amway, ntah bila pulak minah ni masuk jadi member amway.. aku pun teringat la nak cari ubat utk nenek alya ni. Jumpa la glucosamine ni khas utk org org tua yg sendi sendi dah lemas so ubat ni takbah minyak ler.. ala ala macam minyak hitam tu kalau kat kete ( suka hati jer aku buat sample ...... ingat mak aku robot ke? heheheeh) . Lagi satu aku belikan dia supplement Daily so leh dia makan tiap tiap hari. Skang ni aku tanya dia kata tak rasa apa pa cuma badan takder lah lemah. Tu lah dah tua tua ni kena makan supplement. Harga pun boleh tahan gak... Tapi utk mak aku tersayang pejam mata sama pejam kan poket wallet aku hehehhehe....

So lepas ni nenek tak adalah alasan sakit sakit lagi. Boleh jaga cucu yg dua orang boleh tahan buasnya ni.... yer nenek yer? lepas ni leh la duk rumah alya & ammar lama skit 1 bln ke? 2 bln Ke? heheheh dengar nenek mau menjerit dia....

Chow....

Friday, October 01, 2010

ALYA HUMAIRA vs. Ammar Hurairah

Alya Humaira
- Mummy's precious as she's our first one. She taught me how to be a mother... walaupun still i think i'm not good enough. kena improve lagi kot
- A very very manja daughter. Well she's a girl walaupun tak berapa nak girl sbb kawan semua boy... (ada ke dia masuk kandang kambing pastu tanggal baju... mau menangis mak ko ni tgk)
- Sekarang ni makin pandai cakap "Mummy buat apa"? "Mummy buy what", "Mummy tak mandi kan" , "Ayya nak sleep" , "Mummy ni jalanlah sendiri" kelakar jugak budak kecik ni....
- Tahun depan dia nak pegi playschool dah macam manalah agaknya dia pegi school
- she's getting bigger and dah pandai melawa habis mekap aku rosak rosak semuanya
- Bab main nombor satu. Boleh main sepanjang hari tanpa penat.
- Bab makan pulak susah nyer alahai..

Ammar Hurairah
-Dah 7 bulan dah...
-Makin ligat sekarang ni.... dah mengesot cukup laju
- Makan banyak minum susu pun banyak
- Tak boleh diam kena dukung pun nak melompat lompat especially dalam keter. Lepas ni gi jalan sure ko kena duduk kat baby seat ammar :P
- Dia ni pun macam kakak dia jugak main no. satu pantang sungguh ada can main....
- Cukup suka mandi..
- Suka tgk iklan kat tv3 baby lagi tu boleh?
- Dia suka dengan kakak dia. Kalau nampak kakak dia lalu terteleng teleng kepala dia.. Kakak dia buat dek ajer...

Wednesday, September 29, 2010

Saya malas...@#$

Mood tak ada nak update......
Cerita byk tapi sungguh lah i'm not in the mood to update even though for Hari Raya punya cerita ke apa ke. Mungkin jugak tak sihat kot raya tahun ni sangatlah penat so balik jer KL terus demam tak hilang hilang lagi selsema sampai la skang ni... Nak buat keje pun tak ada mood. Nak upload gambar pun malam walaupun pakai bluetooth ajer. Kenapa la pulak..... Tgk jer lah gambar gambar ni. Tapi kan sebetulnya aku ni nak upload gambar pun cam tak ader mood jer sbb bila upload gambar dia jadi macam html punya language ke script apa ntah. Jadinya aku tak boleh label gambar tu cuma boleh upload and publish jer. tension mak. Ada sesiapa leh explain ke camner leh jadi camtu. Dah la aku ni tak berapa nak expert bab bab IT ni. nama jer keje company IT hehehhhe....







tak taulah gambar mana satu ni. Gambar alya humaira tu dia merajuk tak nak amik gambar ... geram aku... lepas tu gambar ammar ngan mummy and daddy jer ada anak aku lagi satu ntah mana hilang. Sedikit gemuk di situ so takderlah aku upload byk byk. Tunggu mak kurus cam bujang dulu yer auwwwwww... Tapi gambar tu semua yg saya berbaju merah adalah gambar sebelum kejadian. Tau tak baju raya tu terbakar!!!!! ..... kena puntung rokok. Aduh terus mood mak lari hari tu . Dahla mahal beli tetiba pakai pagi raya jer terus kena rokok nak menangis aku. Dahla masa tu tengah pose pose vogue masak kuah lontong pakai baju raya. Huwaaaaaa.....

Raya ni pulak raya kedah dulu dahla raya ke-3 nak balik jb jalan jem macam hapa. Bertolak pukul 2 ptg sampai JB kul 4 pagi korang tau tak!!!! rasa cam zombie kitorang duk dalam keter tu .... ammar pulak siap demam lagi esoknya lama sangat duk dalam air cond.....lepas tu kisah berenti kat hentian yg gelap dan spooky macam ada han.... ishhhh raya ni mmg macam macam hal. Malas aku nak citer jer kang tak habis habis....

Wednesday, September 01, 2010

Mari Buat Biskut

Wah semenjak dua menjak ni rajin lak aku hapdet yer....
Sejak laptop baru ni boleh send gambar bluetooth jer jakunlah mak... kalau tak dulu nak kena masuk keluar memory card tu yg maleh tu..

Cuti 4 hari lepas mak buat kuih raya dgn muffin .... auwwww cam best jer dengar
Dah tu amir sibuk duk perli perli aku brg kuih dah 2 kali raya beli tapi kuih tak nampak pun? Semak jer aku dengar aku pun menggigih kan diri buat ler biskut cornflakes sabtu tu. Dengan ammar yg duk menangis nangis tu boleh pulak aku buat.
Dapatlah buat 1 balang setengah... tu pun percubaan yer takut skill dah lari sbb dah 2 tahun tak buat hehehee.

Lepas tu semalam sempat jugak buat muffin...yerlah dia punya mix tu kesian aku tgk dalam cabinet tu.... last last aku amik dia campak semua bakar. Siap buat frosting lagi tu hehehheeh. Kacang jer tapi kena improve lagilah frosting tak berapa nak keras.





Tuesday, August 24, 2010

Antu?

Ha ha ha entry ni pasal alya akamak bedah tu. Malam tadi dia boleh bangun pukul 3.30 menangis nangis nak tgk tv.... Aku buat tak layan jer sbb ngantuk beb. Aku suh dia tido balik tak nak aku tido jerlah . Agaknya daddy dia bingit dia menangis daddy dia pun bawaklah keluar tgk tv.

Fuhh lega aku tak yah teman dia kat luar. masa tu awal lagi kul 3.30... tapi dia tak tido sampai kitorang bangun sahur , mummy dia ni siap masak lagi tuk sahur. dia masih lagi tak tido tido . Lepas dah habis makan tu aku pun tinjau lah tgk dua beranak ni apa lah yg best sangat tv ni? daddy dia pun makan depan tv gak... dah la aku masak sorang makan pun sorang gak? lepas ni masak sendiri amir!!!! he he he
Nak tau diorang tgk citer apa? CHUCKY!!!! Alya pun concentrate sama tu . citer tu dah la seram. Daddy dia siap cakap budak budak tak leh tgk citer ni nanti ngigau... abis tu budak alya tu tgk kenapa?

Aku pun buat tak tau terus masuk tido hehheh.. Lagipun dah tgk dah chucky jahat tu. Pagi tadi pulak masa tengah gosok baju nak gi kerja tetiba jer mak bedah tu bangun menangis nangis ala gelabah cari daddy dia. Dia tak nampak mummy dia kat bilik tengah gosok baju. Mummy dia panggil jer dia pun terus masuk bilik tengah terus nangis giler giler.

MummY: Bee sini bee mummy kat sini. Ada apa ni nangis nangis/
Alya : takut huhu hu hu
Mummy: Ler takut apa mummy kan ada. Meh sini lie down.
Alya: Tak nak takut.... huhu hu hu
Mummy: Yer ler takut apa?
Alya : Antu... (time ni aku nak gelak dah)
Mummy : antu kat mana?
Alya: Kat situ (tunjuk kat luar)
Mummy: ok takper nanti mummy puk dia, takpun suh daddy puk dia okeh?
ALya: Ha (tapi masih nangis lagi ni)
Sebetulnya aku nak tergelak pun ada. Ni first time dia kata ada hantu. Kitornag mmg tak pernah takutkan dia ngan hantu hantu ni sebut pun tak pernah. Ni mesti pengaruh citer chucky tu tgk ngan daddy dia.

Aku pun apalagi terus ler saiko dia. Ha tulah lain kali jgn tgk tv kat luar sorang sorang tau..... Nanti hantu datang hehehhheh. Terus dis menangis sbb tak dapat tgk tv dah malam malam buta.

Monday, August 23, 2010

Minggu ni kitorang balik kampung.
Bertolak dari KL lepas buka tapi tak makan pun sbb plan nak makan kat luar..
Plan nak makan ikan bakar kat umbai
Sampai umbai dah dekat kul 10 kitorang pun pulun ler makan . Gambar tak ada yer aku ngan pegang si ammar ni makan ler sempat nak snap snap nyer. AKu ngap jerlah....

Rupa-rupanya tempat tu tutup cepat bulan posa ni. Nasib baik ler kitorang cepat skit kalau tak makan ler kat highway yg tak sedap tu!!! Aku ni skang makan nak sedap jer patut ler pun badan ni gemuks skit dah... On the way balik tu amir konon ikut la cakap orang tak nak masuk highway terus nak lalu jalan ke Muar diorang kata tak jauh terus keluar muar ke apa ntah punya exit. Aku tak kisah ler yg penting jalan perus dah kenyang ni rasa nak tido ada. Korang tau? Aku rasa dia salah jalan ikut jalan jauh.... Ikut mana? Estete kelapa sawit!!!?????? Jalan dah la tak ada kereta tapi jalan cantik la aku tetiba jer terbangun dari tido tgk gelap kiri kanan kelapa sawit aku terus jer pejam mata. Tau dah daddy tu dah gabra berlipat lipat dah kereta tu .... Mau taknya buatnya ada orang jalan ke apa ke? AKu hantu takper aku tak takut hehehehe.... Kalau masa zaman uitm dulu korang wei macam jalan dalam yg kita lalu keluar maran tu... Tapi yg tu pokok getah kan? Ha yg ni kepala sawit. AKu masa zaman zaman dulu pun suka gak cari penyakit ngna eli, lambak, liza, mona( ko ada tak join mona aku tak ingat lak hehhehe jangan marah ha) Nasib baik last last jumpa gak exit ke highway.... Fuhhhh..,.. Ha tulah lain kali kalau tak tau baik tak yah cari penyakit okeh? hurrrgaahhhh

Sampai JB pukul 2 pagi. Ngantuk. Plan nak singgah ke Singgah Selalu pun tak jadi. Nak makan aper sahur kang? Umah tu dah la tinggal dekat 2 bulan harus ler kitorang sahur air kosong....

Besoknya tak tau nak pegi mana ingat nak pegi jusco yg dekat tebrau tu katanya besar. Tapi tak tau jalan... Area tebrau tu aku taulah tapi kat mana ha? Aku ni jalan jalan kat jb langsung dah out. Nampak nya lepas ni aku kena tanya mona kot>>>> dia dah jadi expert dah kat jb ni. last last pegi kip mart beli barang buat mee kari. AKu jugak yg kena. Tensi ni mak..... Tapi nasib baik mee kari aku kaw diraong siap makan ber repeat repeat lagi. Tu jerlah utk buka posa hari tu sbb lepas buka nak gi danga bay and makan lagi kat luar.

Malam tu pegi danga bay tapi sungguh hampa.Damn. Ingat nak bawak alya naik fsemua semua tu tapi semua byk utk budak besar... Yg dapt naik cuma train , ferris wheel yg ciput , ngan cawan besar pusing tahap gaban tu ... yg tu jer lepas tu balik singgah kat dataran makan kat medan steamboat tapi cam tak berapa kaw la... Kuah dia tu hampeh skit.... Baik aku gi makan kat zz ke fuhhh dah terbayang mee rebus tulang dia slurrrppp...huwaaa rugi si gemuk ni tak dapat melahap hehehhehe
My SIL kata ada port baru nasi lemak kat senibong .. area tu tepi laut kat permas ke ntah aku pun tak tau.. Mona>>>>>>>> leh bawak aku tak nanti ? hehehheheheh

. Oh ya sebelum balik alya sempat main pool ngna cousin cousin dia lepas tu masuk keter je pengsan sampai KL. Hheheheh mmg aku suka dia tido jer tak kacau. Motip aku ler tu suh dia mandi lama lama heheheh.

lagi satu ammar almost six month dah. Minggu ni dia boleh la makan. Mummy dia punya excited siap beli dah container utk isi makanan dia . Beli yg avent siap ada 24 pcs.... semangat jer mummy ko ni ammar. Buat ke tak belakang kira. Sayur sayur organik pun dah beli, tinggal beli beras organik jer. Hebat ko ammar kakak dulu makan organik jer takde bekas bekas avent ni.. kakak ko dulu pakai tupperware je... kalau ko tak makan!>>>> siap ko ammar....

Friday, August 20, 2010

Nak makan apa hari ni ek? Rasa dah bosan dah dgn makanan semua. Posa tahun ni belum sekali pun berbuka kat luar. Sebab dia??? aku kesian kat anak anak aku kalau aku inggalkan jadi anak terbiar kang dua dua si era tu.

Tapi nak masak pun dah habis idea. Semua habis aku masak dah kari? kurma? sambal? kicap? masak lemak semua aku dah settle..... ikan , ayam , udang, sotong semua dah beb abis tu apa aku nak makan hari ni? Hari ni pulak nak balik JB hantar nenek budak berdua ni. Dah la tu time time ni jugak la tayar keter tu botak. Kenalah pulak tukar tayarrr!!! terbang dah duit seribu setengah ingat boleh la aku amik duit pi jolly sakan hehehheheh!!!

Semalam sbb tak tau nak masak apa last last kitorang bungkus kat pelita jer. Senang cerita tak payah mak susah susah mak dowwww... Balik rumah humban semua dalam pinggan ha ha ha . Wei korang jangan kata aku malas ok aku masak hari hari dalam bulan posa ni hari hari without fail tau kecuali semalam la...... Ingat senang ke balik rumah terus jer tgk dapur buat rempah tu rempah ni terus masak. Tu belum kita era kecik tu nangis nak susulah , era besar tu nak makan tu lah nak makan nilah, sampai mandi pun kekadang dekat kul 9 ..... huiyooooo

Harini aku tak nak masak jugak. Penat. nanti nak kemas lagi sebelum balik jb. AKu dah resesrve tempat kat Q-Thai utk stemboat dia yg yummy tu. Tunggu pak amir punnya approval jerrrr.... hehehheh

Thursday, August 19, 2010

AnAk Sapa Ni?!!!



Seperti biasa dia bongkar beg mummy dia, amik beg kosmetik tu , pulun semua barang dalam tu...

Hangin lah aku ni.... Malam tadi punya kejadin baru jer lepas abis berbuka nenek ngan daddy dia tgh solat dia duk sorang kat living hall tu ...Patutlah dia senyap rupanya main lipstick haku..
Mummy dia pulak tak leh la nak marah kan .... sebab dia girl aku amik jer terus simpan. Ni kali ke dua dah. Jahanam lipstick haku. Camni nak pakai set mahal estee la diorla bagai? Kim Salam... So siapa siapa ada anak pompuan tu korang get ready jer la ek?

Hari ni pulak punya cerita lagi best. Hari ni dia duduk ngan wan dia sbb nenek nak potong baju raya dia ngan adik. TEtiba dapat sms dari daddy dia mak bedah ni buat hal. Ada ke dia masuk bilik air konon nak mandi sendiri tapi korang tau apa dia buat? Die berak atas lantai tu!!!!!... Cakap lah nak berak kitorang bagi ler dia duduk kat toilet bowl tu . Ni main diam diam jer tetiba terus cakap dah berak. Mesti dia diam diam bukak pampers berak kat situ. AKu tak dapat bygkanlah macam mana hangin wan dia kena kutip tuuuuTTTTTT.... tu ha ha ha.
MMg bikin panas alya humaira ni.....

Monday, August 16, 2010

Serupa Ke?



Ni gambar adik dengan kakak. Ade ke mak long diorang ni kata muka diorang ni sama? Bila tgk tgk balik adalah sama skit kot. Dah nama pun datang dari acuan yg sama hehehe. Tapi mmglah kot diorang berdua ni mmg sama yg lain skit mungkin adik twin diorang ni.*Sad* Cuba tgk sendirilah..

Monday, August 09, 2010

Letter To Alya Humaira

Dear Alya Humairah (Mummy & Daddy Precious) ,

Tiba-tiba mummy nak buat dedicated lah pulak utk kamu alya
Hopefully nanti bila dah besar u can read this:

Alya Humaira, ANak sayang mummy & daddy
Mummy tulis ni sbb teringat kat kamu tetiba
nak tau kenapa? sebab kamu buat hal semalam
Semalam masa makan kamu tumpahkan air tembikar tu atas seluar
Naik atas meja makan tu, nasib baik kedai tu tak ramai orang
kalau tak mesti orang semua rasa kamu ni nakal.
masa makan pulak kamu tak nak duduk. takperler lepas ni kalau gi makan kamu tak payah pakai kerusi ok? berdiri jer sambil makan.
Lepas tu pergi ampang point kamu tak nak duk diam jugak.
Mummy & daddy nak beli bouncer adik kamu lari sana sini
Mummy bukan apa takut kamu hilang jer. Menanngis tak berlagu ler orang tua kamu ni.
Dalam kedai kamu kutip semua barang masuk bakul. Nasib baik ler brother cina tu tak marah. Dia tau kot kamu ni tukang kemas. Boleh?
Mummy nak beli baju utk kamu tapi kamu tak mau try. Mummy ambik jer baju tu kalau besar tak tau yer pakai lah baju tu macam pakai guni. Jgn salahkan mummy ok.
Satu hal lagi kamu merangkak kat dalam kedai tu siap bergaya gaya. Ada kuak lentang , ada style katak. Munking kamu ingat lantai kat ampang point tu bersih macam rumah kita kot?1!!!!!
Disebab kan kamu daddy naik angin terus balik lepas beli barang
Tu belum kira lagi masa hari sabtu kita masuk butik guess kamu kitai semua baju guess dalam kedai tu. TErus mummy & daddy keluar dari kedai tu.
Kalau mummy nak cerita panjang lagi ni alya humaira
Ni pun cukuplah kalau byk sangat nanti kalau kamu terbaca muntah pulak
Apapun mummy daddy sayang kat kamu
Kadang kadang kamu ni kelakar jugak walaupun tak duduk diam!
mungkin masa ddalam perut mummy tak berenti jalan so jadilah kamu macam ni
Apapun we still love you
Sebab kalau tak ada kamu mesti mummy & daddy takder ler terjerit jerit
Senaman tu kot.

Thursday, August 05, 2010

Birthday Atuk KL

Ni update birthday atuk Kl lak Seperti biasa sapa yg sebuk? mestilah anak anak kan..... ALya sibuk nak tiup lilin. Makannya tidak heboh ngan lilin. Ko makan lilin ajerlah yer anak. Nak tak? Ammar pulak muka heran jer pe benda lah diorang ni bising bising dok nyanyi nyanyi pastu ada api lak. Ko besar nanti taulah ammar tu ler activiti kitorang sepanjang tahun . Tak abis abis ngna besday ?!! Lepas org ni org ni, lepas tu org tu lagi, yg paling tensinya lepas hadiah hadiah lagi hadiah lagi. Boleh ? Masuk 10 tahun bengkrap den hehehheh

Tuesday, August 03, 2010

Small Cameron Highland?


Adik tido tak ambik tau dia....



Ada ke?
Ada ler aku yg bagi namanya
Ceritanya weekend lepas ler tak tau nak kemana
Tetiba daddy alya humaira tu terus jer jalan ke genting ingat kan naik naik genting
Sampai kat round about ke cable car tu tetiba jer nampak banner self-pic strawberry
Apalagi cam Alonso ler pak amir tu pusing. Tgk tgk rupanya ada ladang strawberry ngan tempat main game kat area tuh..
Tapi genting nyer theme park takleh ler challenge.

Kitoran 4 beranak ni pun masuk ler situ
Mula mula petik strawberry alya ler sibuk
Lepas tu makan kat cafe dia. Lepas tu kedai souvenir .
Tgk dari luar kecik jer tapi bila masuk dah pusing pusing boleh tahan gak .
Tapi dia baru nak beroperasi daaaa
Yg betul betul leh di exploitasikan cuma ladang strawberry jer.
Yg lain nya ladang mushroom baru nak bercambah, ladang sayur baru jer ciput, tapi ada ler sayur sayur diorang jual yg di import dari cameron.
Cuma tak ler semeriah cameron. macam macam ler jugak dia jual
Tapi seperti biasa nak jalan tetap tak tenang sbb mak bedah tu nak masuk semua kedai. Ada ke dia nak beli payung? Tak payah ok!!!

So dapatlah beli stoberi, madu ngna souvenir. Ladang ni sama cam yg ada kat cameron tu Kea Farm ngan kedai jual teh yg bermacam macam kat perasa kat cameron tu.

Lepas tu bawak alya gi fun park yg tak seberapa and balik ker KL.