Monday, July 29, 2013

Asam Pedas Ikan Parang







Hari Ahad lepas berbuka kat rumah jer...setelah penat malamnya pegi jalan TAR @_@.....giler orang ramai walaupun pukul 2 pagi....sebelah siangnya pegi SOGO sajer nak cari baju tidur budak budak ni jugak..masyaallah pun ramai jugak...siap ada baby lagi tido dalam bin pakaian ..nasib aku tak terkaut orang hehehhe..... malam nyer pulak daddy diorang request nak jalan jalan jer jalan TAR tu tak nak beli apa pun....kalau nak beli pun orang ramai sangat last last bibik jer beli seluar...kitorang nk tau beli apa? Borong carpet u ollsss...masa nak masuk tu dah lalu tgk carpet murah ...depan JAKEL jalan tar tu..tapi masuk dulu...last last bila keluar tangan kosong terus singgah situ....walaupun dah tutup kitorang bukak khemah dia tu selamba jer masuk...tapi diorang masih ada kemas kemas dalam tu....pilih punya pilih 4 carpet kitorang beli...MIL 2 kitorang 2......balik rumah dah 3 pagi....

So besoknya tu hari ahad...daddy diorang kuar kata nak pegi...i tak pegi pasar u keje pasar ni hubby i yang buat awwwww....lap u.... tapi dalam setengah jam tu dia balik..eh apsal sekejap sangat pegi pasar ni...rupa rupanya dia kata pasal dah tutup....mmg lah cik abg oii orang pegi pasar pukul 8 awak pegi pukul 1....tapi nasib baik dia bawak balik udang laut 2 jenis, ikan parang sekor, jenahak sekor, ketam 2 kilo dengan bendi selambak ...lepas tu dia request "mummy buat asam pedas" huh tau dah kalau ikan parang apa lagi...lama jugak tak masak ikan parang ni ...... so jadilah menu ikan parang asam pedas...letak bendi, tomato ngan terung bulat...pergghhh memang terangkat....nasib baiklah aku ni orang johor so asam pedah ni mmg expert lah ..daddy diorang makan 4 kali tambah....wowwww ..penangan asam pedas punya pasal....semalam masak simple jer asam pedas ikan parang, udang goreng bawang putih, ikan jenahak gorang dengan ikan tenggiri jeruk....




Tuesday, July 23, 2013

MENU ORANG RAJIN @_@

Ha sajer jer nak share ni ....semalam tak keje sebab penat sampai kl kul 3 pagi dari johor....pikir punya pikir tak tau nak masak apa...last last masak rendanglah....senang jer masak rendang ni main lambak jer....lepas teringin pulak nak makan ketam masak lemak sebab tengok buah belimbing kat luar tu dah byk ...eh macam dia panggil panggil pulak suh amik dia masak..sebab kesian tgk dia asyik tergayut jer macam tu aku pun amik ler masak dia...

So jadilah menu kat bawah ni..siap buat bubur sum sum lagi..ntah tak tau org kl panggil apa tapi orang johor panggil camtulah....

 Renndang Ayam Kampung Marbelles bersama daun kunyit  he he...

 Ketam Masak Lemak Belimbing
 Inilah lauk kami semalam...Rendang Ayam, Ketam Masak Lemak, Baby Kailan oyster sauce and Ikan Kering Belanak 
Nilah dia bubur sum sum tu..penat mengacau periuk...

Tapi hari ni dah kerje..so career women tak dapatlah masak...kita tapau ajer tapi bukan tapau kat pasar ramadhan tau yg pasar tu tak sedap langsung..tapau umah wan diorang heheheh ...assalamualaikum selamat berpuasa....!!!

Balik Jay Bee....

Yuhuuu minggu lepas balik johor ....sajer jer nak berbuka ngan nenek diorang ni...budak budak ni pun asyik asyik tanya bila nak balik rumah nenek ...rimas la pulak mummy dia ni...

So baliklah kami minggu lepas......hari sabtu tu bangun jer tido terus pegi KIP Mart...kip mart ni macam pasar tapi macam macam ada...jual kain..supermarket..ikan bagai semua ada dalam tu... menu hari sabtu tu dah ada dah..nak tau apa dia:

1) Siput masak lemak batang keladi
2) Paru goreng berempah
3) Ikan Bakar
4) Sayur Lodeh
5) Lontong
6) Kway Teow Goreng Kerang

Ha amik ko..macam nak tertonggeng masak......macam tak pernah makan setahun pun ada..yerla sekali sekala balik mmg la meriah..budak budak pulak ramai ....main ajerlah kerje diorang ......hari kedua pulak request dengan my mum buat mee rebus.....siap tapau balik kl hehhehehe...terbaikkkk..sebelum balik tu agenda selalu harus la borong kupang tepi pantai lido.....

Gambar bawah selingan ammar di rumah neneknya... main selama 2 hari kat umah nenek dia..last last semalam tido jer ...bayar balik penat main ngan tak tido ..ha ha

Wednesday, July 17, 2013

Entry Pertama Ramadhan ....

Sebenarnya memang dah lama nak update blog ni tapi itu hari error la pulak..bagus jugak kan internet ni ...canggih sangat

Ramadhan tahun ni biasa jer....tapi aku masih lagi gembira sebab dapat terawikh.....tapi kat rumah jerlah...oklah tu kan daripada tak pegi langsung...rasanya bulan ramadhan ni kita kenalah berebut dapatkan pahala jugak....bulan ni bulan sale utk umat islam jugak....apa ingat shopping jer ada sale....heheheh apa pun window shopping tu tetap ada ...dah terbayang DKNY, Marc Jacobs, CK yg sale tu hehehhehe....sabar sabar....@_@.... aku ni tak dapatlah nak pegi terawikh kat masjid or surau....sebab balik keje dah penat...lepas tu nak usung anak lagi...hoih anak aku dua jer..tetiba aku tengah sembahyang orang angkut anak aku camner? mati ler teman....so baik aku sembahyang jer kat rumah....lagipun 8 rakaat jer....... apa pun aku tetap vangga...

Oh ya semalam tak keje Ammar tu demam pulak...ni penangan pegi pasar ramadhan kg. baru la ni....dah demam...petangnya pulak kakak dia demam...adoiii...semalam sempat jugak masak bubur pulut hitam dengan mee hoon goreng...selebihnya kita makan umah wan diorang..heheheh itu ler keje kitorang hari hari....Selamat Berpuasa!!!!

Gambar selingan..masa diorang gi gambang sebelum puasa.....lepas raya ni pegi lagi..keje ohhh keje...penat eden...

Wednesday, July 03, 2013

BlAnK.....

MMg aku blank skang ni....kalau tgk last update adalah 2 bulan yg lepas....masa ni mmg keje and hidup hura hara skit.....nak tau kenapa???

Bukan pasal apa....semuanya pasal keje...terrrrlalu lalu lalu busy......sekarang ni my company have been owned 100% by PETRONAS and now we are called PETRONAS dot dot dot.....and since then the transformation process was like hell you know...work become doubled....extra this ..extra that...all are to accommodate to the company's new direction....@_@

My work pulak extra busy....bila benda baru training pun kenalah baru kan....macam macam training nak kena buat...asyik asyik visit hotel.....keje boleh satu hari 2-3 kali keluar.....meeeting memanjang.....hoiiii giler tau tak..... skang ni pun asyik balik lambat......bila balik lambat pulak sekali balik tgk anak jatuh dahi dah sebesar telur.....main hujan pulak tu demam.....hoiii laagi aku stresss....

Weekend pulak pun ada training ....kalau dekat kl takper ni pd....genting.....miri........gambang bagai....huwaaa cam lipas kudung buat kejer......tapi nasib baiklah yg jauh tu dapat excuse cuma make sure everything ok jer from KL ni and ada representative tolong buat keje ehehheheheh.........

Update tu mmg byk tapi takde mood...wait until am ok ..then only i can update....adiosssss......