Tuesday, August 23, 2011

Scrumptious flavourful bites of #Crave4Cakes cupcakes & muffins! #MilkADeal

Scrumptious flavourful bites of #Crave4Cakes cupcakes & muffins! #MilkADeal

Monday, August 22, 2011

BISKUT CORNFLAKES.....PENGSAN!!!.......

Weekend lepas terpaksa dan dipaksa rela buat biskut cornflakes.....itupun setelah daddy diorang ni bising tak buat buat kuih kegemaran dia.. last last hari sabtu tu dgn rela hati buat ...itupun lepas dah lebih 12 tgh malam baru buat....yerlah sebelum tu pegi jaya jusco...nak cari kasut alya..konon nak berbuka sanalah...

Sampai jer sana ......baru pukul 5 beb semua tempat makan dah full house...tak jadi ler bebuka kat luar last last tapau...makan kat umah.....dahla cari kasut pun tak ada..aku ni mmg tak pandai shopping tempat lain...cuma klcc n pavillion jer boleh......sebab apa tau..sbb selalu pegi dan dekat ngan office hu hu hu ...

Pukul 12 tu budak budak semua dah tido baru ler buat kerja....kalau tak nak buat time diorang tu celik dah sedar?@##&****.....jawabnya bukan jadi kuih ..lempeng ada.....

Mata dah berpinar pinar ni tapi aku tahan jerlah...itupun buat tak habis ada lagi setengah adunan kena buat esok malam...itupun tido dah dekat 2.30 huwaaaa.... aku ni bukannya tak mau buat siang siang tapi i think that i need my precious time with my kids,......time siang ni lah nak melayan , tgh kerenah diaorang jer....time kerje mmg ler tak leh ...budak budak ni growing time dia mmg besar tgk tgk eh dah jalan, eh dah cakap, eh dah nak sekolah.....so during time tak keje tu mmg melayan diorang jerlah.....kalau lah laki aku ni bisness juta juta sah sah aku duduk rumah layan anak jer....i dont want to miss their growing up time..sometime when they all sick pun tak dapat nak cuti.....

Eh tazkirah pulak.....

Tuesday, August 16, 2011

Sotong Oriental CMG

Dah lama sebenarnya aku ni nak masak resipi sotong oriental dari che mat gebu tu...macam sedap jer... tapi sotong dalam freezer dah lama bertapa dah ..masaknya tak juga...kalau boleh jalan sotong tu dah lama agaknya dia berenang balik masuk laut..so minggu lepas dapatlah masak ni...dgn gigih malam malam masak kan...rasa boleh tahan...mestilah boleh tahan..giler ko aku yg masak ....hahahahhahhh


Ngeeee....

Jumaat lepas jalan jalan dengan geng biasa ....gi ler klcc....tujuan utama nak cari baju anak anak...jalan punya jalan punya jalan....eh tetiba jer sampai depan habib....heheheheh...tgk orang ramai giler kitorang pun masuk ler...wah ada sale siap bagi less 5 hengget lagi satu gram....boleh?...kalau dah nama pun perempuan diulangi yer PEREMPUAN......mana ler boleh tgk emas emas ni.....kalau tak beli mesti mau pegang pegang...survey survey.......

Tgk tgk jer dah dekat 1/2 jam jugak duduk dalam tu....last last tak beli pun..hahahhahaha..tapi mmg menarik ler...keluar dari habib terpandang la pulak Tomei...awww mmg tomei tomei barang kemas dia ..tak kemas pun ada.... aku ni mmg dah lama nak cari earring... terbekenan la pulak dekat earring white gold tu....saja jer nak cukupkan collection satu set white gold...chehhhh macam byk duit...takperler aku kumpul setahun beli satu.....(< >)ngeee

So hari tu dapatlah sambar earring... murah jer ngeeee........gambar paper bag sudahlah yer tak baik tunjuk tunjuk ni..riak ehheheh .. Allah marah ...


Betullah Doa tu Makbul di Bulan Ramadhan....

Betullah kata orang tu ..doa kita makbul di bulan ramadhan... ni sajer jer nak citer...semalam pagi kelam kabut.....isnin pulak tu ...haku ni kena buat briefing untuk new hire....daddy diorang dah start keter ...tiba tiba time aku kuar keter yg tengah start tu boleh mati pulak...alamak!!!!....jangan dia buat hal lagi sudah.....chehhh betul rupanya...**&&&%%$$$...try try hidupkan tak boleh juga...aduhhh bikin panas la keter ni pagi pagi....

Last last call my brother in law suh dia datang amik...kalau aku sorang dah lama aku berdezup naik teksi...ni budak 2 orang ni camner...sampai rumah mil dah pukul 8...terus pegi kerje ...sampai pukul 9.....last last tengok bos dah buat briefing...sorry yer bos kena cover i pulak..patut aku cover dia....i lap u...hehehhee....

On the way pegi keje tu daddy dia cakap"kalau kata org tua tua pagi pagi lagi dah ada hal mesti menjelang petang ada berita baik" aku terus ler jawab"yer ker".....padahal dalam hati ntah betul ke tak...keter tu pun selalu buat hal jugak.
Petang tu mmg betullah berita baik....our car loan has been approved...yeyyy we got a new car for Hari Raya...syukur alhamdulillah berkat doa anak .....alya tu hari hari aku suh doa macam ni"Ya Allah, Alya nak naik keter baru, Amin" hahhahahahhahahah......kitorang kalau dengar mmg pakat gelak ...tapi tahan jerlah....hari hari aku bantai suh dia doa,......mau doploh kali satu hari....mmg makbul doa dia tu ....lagipun budak budak ni kan ahli syurga so kalau kita suruh dia berdoa mesti Allah dengar....

Bulan puasa pun bulan rezeki jugak...for me mmg rezeki lebih sikit lah bulan bulan puasa ni....selamat beramal........

Wednesday, August 10, 2011

Terasa Nak Makan Ni.....

Tadi menjenguk blog si mat gebu tu....semenjak dua menjak aku duk bertapa kat blog mat gebu tu ...dah jadi syok la pulak...hari hari dia upload masakan dia..yg semuanya menyelerakan....

SO aku terasa nak masak ni .....




Kuih talam ubi...ni mat punya resipi...senang jer..


Ni mesti ada..haruslah kan aku orang johor...makanan ni mesti buat bulan puasa ni..balik ni nak buatlah

Monday, August 08, 2011

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah aku masih di beri nafas yg panjang oleh Allah swt utk berjumpa lagi dengan Ramadan tahun ni ...hari ni dah masuk hari ke 8 kita berpuasa...

Puasa tahun ni camm biasa jugak...baju raya budak budak ni pun dah dibeli...mak yg excited kan?....sehari sebelum puasa kitorang dah meround sogo and jalan tar cari baju raya...bukan apa rasa cam tak larat dah puasa puasa nak berkejar cari barang barang..tahun ni satu family beli baju siap.. mak tak ada masa nyah nak cari kain lepas tu hantar kat taylor mana dgn kerja lagi...kelas lagi..anak anak lagi....
So kaedahnya baju anak anak semua settle and tinggal baju daddy diorang jer...

Semalam pulak round ke PKNS ..cheh ingatkan murah ler ..rupa rupanya lagi mahal daripada kl .... habiskan boreh jer aku gi sana....yerlah den ni tak pernah la lagi pegi PKNS so bila daddy diorang ni ajak pegi sana ... aku on ajerlah....ala ala jakun gitu sebab tak pernah pegi kan (- -).... pegilah sana pagi pagi dah keluar ni ....sampai jer tgk byk jugak bazaar dalam PKNS tuh... dia kalau kat kl standard medan mara...tapi lagi besar....cari punya cari punya cari nak kata lawa biasa jer...lepas tu bila check harga ..lebih mahal dari KL...oiii apa ni?...baju yg sama kat kl baru 200 lebih diorang jual 300 lebih pulak ...macam mana ni?@@%%%%%

Aku budget satu baju dalam 200 lebih jer tak nak le mahal mahal..kalau beli 3 dah berapa? tak bangkrap aku?...lepas raya aku nak jugak makan, pegi keje, belanja bagai, kang ada anak aku tak pakai pampers ngan minum susu tin cap marigold hehehehe....

Last last jumpalah kaler yg aku nak tu ....aku sambar jerlah..itu pun so so jer...daripada tak ada kang first raya aku pakai kain batik ngna t-shirt mau kena halau rumah ngan mak aku...lepas tu sempat jugak sambar kuih raya 3 balang...nampak cam sedap...bila balik rumah rasa....hampeh...nenek aku buat lagi sedap...hu hu hu ...

Balik dah petang sampai rumah pulak mandi tukar baju macam superman :)...terus pegi bangi pulak pakcik amir buat kenduri........mula mula sampai oklah terus berbuka dah lambat....kenduri tu buat dalam kedai pakcik dia...lepas berbuka diorang semua solat maghrib berjemaah....time ni ammar ngan alya dah mula tunjuk skill....aku dah mula nak jadi singa dah..tapi sabar sabar org ramai...kang ada jugak org kata aku ni giler....lepas tu diorang makan ..nasib baik lauk semua sedap (**) ..... solat terawikh pulak...time ni ler diorang mula tunjuk taring...panjat sana panjat sini..petik sana petik sini..belum kira yg nangis lagi..yg berlari lari lagi..ammar pulak semua nak pegi ...daddy dia solat pun dia nak terkam...aku sabar jer la nasib balik ler tengah solat...kalau tak time tu jugak aku suh balik..alya terasa la jugak makan cubit 2 kali.... habis jer terawih aku terus balik..takder tunggu dah...dalam kereta mmg mulut aku ni cam bertih ler...

Balik rumah terus tertido kepenatan...budak budak mmg dalam kereta dah berlayar...