Friday, November 19, 2010

My lil Girl & Lil Boy





Ni gambar on the way balik jb masa nak raya haji itu hari. Biasalah aku kan suka snap snap lepas tu kalau aku snap dulu mesti muka kakak dia yg kedepan dulu. Sibuk jerr anak dara ni.......

Anyway tak ada apa poun nak post saja gatal jer nak tepek gambar ni kat sini and hari ni rasa i'm happy that i have both of them. Dua dua ada perangai sendiri kakak dengan kepoh dia , ammar dengan keje yg asyik nak berdiri jer...... ko tu kecik lagi ammar baru 8 bulan dah nak berdiri..... tak larat mummy nak kejar....


JUgak terasa seperti rindu kat the twin boy tak sempat sempat lagi nak pegi kubur diorang...... kena pegilah weekend ni really miss them lah......
Ammar & Alya mummy lovesssssssssssssssssssssssss u.....

Thursday, November 11, 2010

Breakfast Makes you Stronger & Healthier???



This is my breakfast for today. Just a simple french toast and a sausage. Same goes to Alya and his daddy. Now three of us can share the same menu except for Ammar bulat tu. Today his menu is pasta with vegetable and meat. But i have to blend since ada daging .... manalah si kecik yg bergigi 2 tu nak makan kalau tak blend. So macam nilah rutin mummy every week has to kelam kabut masak utk semua orang.... sampai nak minum pun tak sempat... but somehow i wonder will my kids cook for me when I'm old ?.........

For me if kalau tak kelam kabut pagi i will cook for them including daddy lah..... gigih kan memasak dgn telurlah ikan lah pagi pagi buta...... macam manalah mak diorang ni nak melawa kuar umah pun kelam kabut ngan tak bermekap sampai dalam kereta lepas hantar the children ruman wan dia baru boleh mekap... ah tapi semua tu tak penting tapi yg penting anak anak.... i kan always vogue bila sampai opis..... he heh he nampak tu angkat bakul sendiri .... siapa nak muntah silakan hehhehhe....

Actually what i want to share is last week ada one of my indian frens suddenly tanya" Izah when you grow up your you always had breakfat tak? or your mother prepare breakfast for you tak? " So i said yes la and mmg i'm the type of person yg akan breakfast without fail kecuali tak sempat la......
So she replied back " See thats how you are stronger and tak senang kena sakit" i said yer ker? "yes because i just read somewhere that those who take breakfast will grow up stronger and healthier than those yg tak ambik breakfast"... so this is totally a new info that i heard. I never knew about this before.

Looking back at those years i remember my mum always made breakfast for us tak kisahlah apa pun nasi goreng, or at least telur mata kerbau and she make sure that we take our breakfast. .......... Tu takperlah breakfast tu sedap... tapi yg paling kitorang tak suka tu ialah .......................................................................................................................................................................................................... our lovely father force ok FORCE!!!!!! us to take vitamin la kalsium la early morning. She will take one small plate and put at least 2-3 vitamin for us to take. So nak tak nak we all has to eat and being me yg a bit jahat ni kan sometimes kalau takde mood nak makan tu i will take and put in my pocket and masa on the way to school i will throw it somewhere... siapa pun tak tahu until now. Now i miss my father lecture and his act of forcing us to take the vitamin and being a mother now i know that he wants us to be healthy and stronger. And the result is.......................................................................... we adik beradik mmg jarang sangat kena demam like me maybe once or two times a year kena demam boleh di kira :)

So mungkin sbb tulah i will always make breakfast for my kids bukan sebab apa mungkin the attitude of having breakfast is in me and my blood so i dont think that it was a beban or what...... as for my kids even though dia duduk ngna wan diorang yg tak payah di risau sbb rumah wan mesti ada food but i always make sure that they have their breakfast..... alya pun macam dah biasa mesti ada breakfast wan said ...... For me i'm so thankful that my kids were taken care of my mother in law which i dont have to worry bout food since she will cook for her children and and anak and menantu as well pun tumpang makan he hehhhe... so every time we go back from work there must be something that we can eat...... even though it is just a simple lauk... she's a very thoughtful mum and am glad to have her as my mother in law and i also love my father and my mum too.....

Tuesday, November 09, 2010

Ammar Had This....

Itu hari kan nak masakkan ammar soft tofu
So nilah hasilnya sila tgk bawah yer....



NIlah rupa soft tofu tu . Aku mmg suka benda benda organic ni especially utk anak anak kecik. Sebelum tu kenalah stim kan dulu tofu tu...



Lepas tu gorengkan bwang merah , bwg putih sampai garing , masukkan sos tiram skit, kicap skit and air skit.... lepas tu kalau nak taburka daun bawang. Utk ammar tak letak ler kang ceri beri pulak dia... Suka aku masak pakai corningware baru tuh ....import from us yer kat sini nak beli? tak mampu aku wei...



Ta daaaa... nilah hasilnya. Cukup suka budak kecik tu makan. Sampai menjerit jerit dia ha ha ha....

Me & My LOvely Companion

Three days punya holiday? wow macam tak terasa
I still need more time with my family and the two lil' cheeky :)

Agenda adalah tido makan
then play time with ammar and alya....
Ingatkan mummy and daddy plan nak bermandi mandian dlm pool baru kat rumah wan tu ..
tapi asal petang jer hujan tapi dapatlah mandi sekejap hari ahad tu ...
Tu pun aku takut nak mandi sbb air sejuk ngeh ngeh ngeh... cuma
daddy jer berendam ngan alya...... alya seperti biasalah dia pedulik hapa air tu sejuk pun yg penting mandi pool...
aku baru rendam kaki jer dah sejuk... air bukit tu okeh bukan air paip...
baru ingat nak berenang ala ala kat miami keh keh keh ...

Kemas rumah jugak 3 hari berturut turut .... buang sampah satu guni semua baju alya yg lama lama habis aku campak.. mesti lori sampah tu menyumpah byk sangat harta karun kekekke....'';;;;;;

Tu belum kira lagi cerita hot rumah wan yg kat kedah tu banjir .... kan kedah sekarang hebat banjir tapi now dah surut la....
tak tauler keadaan camner tapi mintak mintak ler tak teruk sangat
tapi kalau mak lang umah sebelah pun pindah ke penang aku agak teruk ler
kesian wan....... dah la rumah tu baru buat , balik pun sekali sekala tup tap banjir lak
mesti segala freezer, mesin basuh , sofa terendam air...
mintak mintak la tilam kitorang semua tak kena air tapi kalau kena gak parah ler camner nak keringkan air tu tebal tu tilam.....
microwave lagi huwaaaaaaa......
Rumah itu sangatlah heaven ...
Cuba korang bayangkan .... a nice house di kelilingi sawah padi nak kata besar cam banglo tak ler tapi rumah 4 bilik jer yg lengkap semuanya........
di design sendiri oleh my in law.. penasihat pulak daddy diorang la....
so rumah really nice ....
kitorang kalau balik sana makan tido lepak ajer....
langsung tak ingat masaalah kat kl ni ... rasa cam tenang jer.....
petang petang makan abc, sarapan dah la murah and sedap lagi satu kalau balik alor star tak pegi makan mi abu mmg tak sah.....
Aku rasa kalau tak kawin dengan org yg bernama amir hizam tu takderler aku dapat tgk sawah tu , tgk org pancing ikan ..... takderler experience aku dari kl-alor star-kl-jb mau berasap punggung time raya... eh keluar tajuk lak aku nih..,,..>>><,,,, keh keh ekh



Ha ni gambar sarapan hari ahad. Gigih mak memasak mee hun singapore, roti boom yg segera jer tapi kuah kari ikan malam tadi punya he he and keropok lekor .



sajer jer enterframe budak kecik ni. Dia ni anak abg long yg baru lahir. Yey raya haji ni boleh pi tgk dia...



Ni lagi satu budak suka enterframe.....



Umah Wan kat Alor Star. Hope the post effect banjir not damaging all the equipment..

Wednesday, November 03, 2010

video

Ni pagi tadi punya kejadian ader ke dia baring atas tanah depan umah tu..... Mengamuk tak tau ler pasal apa......

Ammar's Menu for Tomorrow

Today nak masak ni utk ammar. Dah pernah masak sekali mmg dia suka....

Baby Beef Stew



Ingredients:

1/2 cup cubed cooked beef
1 peeled potato
¼ cup shelled fresh or frozen peas
1 peeled carrot
1 stalk of celery
1/4 cup uncooked macaroni
4 cups of water



Directions:

Wash vegetables thoroughly and chop very fine.
Simmer the veggies for 20 minutes or until softened
Add the macaroni and cook for 10 minutes longer or until very soft.
Drain but save the water.*****
Mash or puree the mix until it is of a consistency adequate for baby

Monday, November 01, 2010

Your Private Taman Tema? Mampukah aku ?.......

Tgk tajuk pun dah seram hua hau hau adakah aku jutawan baru?
Rumah siap ada taman tema?.......

Ha ha ha
Ni bapak budak budak ni ler punya kerja semalam..
I thought of bergolek golek dirumah sambil kemas rumah..Tetiba pulak dia ajak
pegi KLCC ...
Nak buat apa? Naik muntah dah aku ngna KLCC tu hari hari lalu...
Pavillion lagilah mau muntah darah aku .....

Aku pun apa lagi ... mandi siap siap dengan ammar pun mandi macam itik hehhehe takperlah ammar kan baby tak mandi pun dia wangi jer he he he..
Kitoran pegi dengan sepantas kilat daddy diorang ni tak bagitau pun nak beli apa
Tapi dia dah hint hint nak pegi toy r us tu...
Ha ni mesti nak beli gelongsor tu mmg ler aku hangin baik aku simpan duit......
Ni daripada beli gelongsor bukan aku boleh main pun......

Sampai jer KLCC 4 beranak ni terus menuju ke toy r us
Daddy dia terus jer tgk kat gelongsor tu siap tanya siap suh bukak
mula ler aku hangin ni???***&&&&&&&&&&&&&&@@@
Nak marah tak boleh tgk ramai orang kalo tak habislah...

Aku pun buat tak taulah pegi cari mainan ammar sama alya.....
Nasib baik alya tido dapat lah aku jalan dalam toy r us dengan ammar dengan senang hatinya hehehe.....>@@@@
Kalau ada dia? nak berdiri pun tak dapat asyik nak mengejar dia jer
Satu satu benda aku belek kat situ.... sampai mainan kat celah celah yg ntah nak jual ke tak tu pun aku leh belek ..... giler freedom kan aku kalau alya tido? .........
Sempat jugak aku capai mainan masak masak alya sbb dia dah tunjuk kat tv .....
aku pun belikan ler....kesian sbb dia tido ....... padan muka dia .....

Aku patah balik kat tempat gelongsor tu aku dengar daddy diorang cakap apa tau" kalau harga ni i ambiklah" lagi aku pengsan... degil org tua ni...
Last last dia angkut jugak gelongsor sama swimming pool..
Bila bayar harga mau menangis aku.... lepas tau satu mini Dior travel kit ngan Chanel Coco aku yg dah berkurun aku tak dapat dapt tu tensi mak ....>>&&****@@@@@@@

Bila balik jer korang tau dia buat apa?
Dia pasang semua gelongsor tu , pasang swimming pool tu
dia masukkan gelongsor tu dalam air
katanya biar budak budak mandi pool siap ada gelongsor.....
Org lain ada pikir macam dia? takda kan?.....
org lain beli barang utk anak sendiri ..... dia beli utk semua org...
Mula dah aku ni nak start hangin so layan gambar jer lah....
Tu belum lagi cerita kejadian selapas itu... nantilah yer.....
Gambar seperti biasalah yer tonggang terbalik...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-