Wednesday, February 29, 2012

Ammar Potong Kek....huiyooo...

Kelas ko dik .....semalam kenduri hari ni potong kek.....naik muntah hijau tau tak kitorang ni dari hari isnin asyik dok nyanyi happy birthday...tapi apapun birthday ko sama tarikh ngan anak mawi he heh...ingat ko artis?

So sebab hari isnin tu dah ada kenduri...so semalam cuma potong kek jerlah..tak larat dah makan makan ni...mak ko ni jadi tong gas nanti ...**erkkk*** lari.....

Itupun buat syarat jer dik..takut nanti kang tak ada pulak gambar 2 tahun potong kek...kek pun kecik jer tak yah besar besar semalam punya pun tak habis lagi.....So mummy wish ammar will be anak yg soleh and berjaya dalam kehidupan....***sob..sob****

Tuesday, February 28, 2012

Ammar Now 2!!!!

Happy Birthday to my darling ammar hurairah !!!!!!!!!!!!!!!!@@@@@@
Mummy love you muahhhhh..
Malam tadi dah dapat hadiah birthday .... yeyyyyyy

Sambutan Maulidur Rasul kat Umah Wan..

Malam tadi ada sambutan maulidur rasul kat umah wan..tetiba jer ahad malam isnin tu atok bagitau nak buat kenduri maulidur rasul....lagipun katanya ulama dari Pelembang tu datang and dah buat tour satu malaysia bagi ceramah...jadinya malam ni geng geng belajar agama atok nak buat kat kl lak...so diorang pun buatlah kat umah wan...catering semua atuk yg settle...

Ramai jugaklah org datang....semua nak dengar ceramah and amik berkat org kuat agama ni...kita ni nak gi masjid dengar ceramah pun susah kan ...so bila ada org camni nak dtg rumah dah besar rahmat sangatlah kan....aminnn...

Semalam pun birthday wan jugak ...jadi potonglah kek jugak lepas tu ...dah macam forum perdana kecil kecilan lak aku rasa hahha....

Monday, February 27, 2012

Home made riBs? giler okeh @


Nampak atas tu? giler kan aku boleh buat ribs hu hu ......sebetulnya tuan besar rumah ni mmg suka makan ribs...kalau gi makan western pilihan dia mesti ribs....so dia kata try ler masak kat rumah...apa ko ingat aku ni amik degree in western culinary ke? hehehehe

Tgk tgk kat pavilion tu ada pulak jual ribs yer.....halal okeh aku bukan macam org lain..asal kedai tak ada tulis jual pork jer semua boleh makan...asal kedai tu duduk kat food court jer makan...aku heran lah orang zaman sekarang ni bab halal haram ni diorang buat macam takde apa jer...eh mak terbebel lak nyah....

So belilah ribs kat pavilion tu ...beli sendiri spice and marinade...perap satu hari lepas tu malam sabtu tu mulalah meng - grilll..nasib baik aku ni rajin tgk afc so adalah skit skill buat ribs ni......

Hasilnya ok gak...sbb ribs tu kena pre-cook dulu before grill kalau tak dia liat cam getah...tapi ni first try boleh improve lagi...hubby kata sos sedap yahuuuuu..... ini utk hubby and i jer okeh...anak anak makan spagetti jer....lepas tu baru ingat nak makan berdua jer he he he ...last last alya datang ngan ammar "nak nak nak" dah jawabnya kongsi 4 org....nanti mummy buat lagi yer ni trial jer....tgk gayanya diorang suka ..weee (--)

nak tau komen daddy diorang ? "my daddy rasa salmon itu hari lagi sedaplah awak buat" eleh tu nak cakap apa ... nasib baik lepas makan baru dia cakap camtu kalau tak aku mintak balik ribs tu.....yerlah sbb tak berapa lembut sangat macam kat fridays tu kan dia melt jer dalam mulut heheheh....

Wednesday, February 22, 2012

Ammar At 2 years....@

Sikecik ni dah dekat 2 tahun dah...rasa sekejap jer kan masa berlalu....macam baru semalam jer nak beranakkan dia....dah lah susah dik oii nak beranak kan ko.....mak ko ni caesar pun ia normal pun ia..***erkkk ***camner tu hahahha....


So 28 feb ni dia 2 thn dah......alah geramnya ....lepas ni ko bukan baby lagilah dik yer...dah jadi toddler jgn perasan hehehehhe...naik flight pun kena bayar penuh dah  hu hu (--)...So tak tau nak buat kat mana birthday dia ni ...sbb 2 tahun kenalah buat grand sikit......daddy dia sibuk nak buat kat Cyberview Lodge tapi tadi aku baru jer survey Golden Palm Beach tu ada discount 50% wowwww......apa ko ingat ko artis? nak buat birthday kat hotel?  KFC sudah.....hahahhahahaha

Ammar at 3 months...

Ammar at 5 months


7 months...first hari raya for ammar

9 months


12 months
18 months

Tuesday, February 21, 2012

Masakan TIme Weekend

Ikan pekasam ada lagi 2 ekor...so goreng semua...




Ikan Bawal sweet sour utk ammar kecik




Mixed vege....campak ajer apa yg ada dalam freezer (--)







Lala masak lemak with Belimbing >> fav daddy and alya

Weekend tu tak tau nak masak apa....nak makan luar bosan.....tapi aku dah tau dah daddy diorang mesti suruh masak..... aku pun cakap malas nak masak , masak simple simple jer....tanya si alya nak makan apa dia kata nak makan lala....ah senang jer aku pun terus jerit kat daddy diorang "mummy masak lala jer ngan goreng sayur dah" hehehhe lepas tu cepat cepat larikkkkk....nanti dia demand macam macam habis aku ...heheheheh
So pegi pasar cari lala...nasib baik ada.....ikan bawal ..sayur ada dah settle

So inilah lunch kitorang 4 beranak hari tu......alya makan licin....nak nak pulak masak lemak lala tu letak buluh belimbing depan umah tu ...lajuuu jer dia tarik kerusi makan ngan daddy dia heheheh..lega mak ko...






















Thursday, February 16, 2012

Bekal for Alya to School



Wah mula mula anak pegi school excited la kan bekalkan karipap la mee la, sausages la bagai....dah lama lama mak ko ni pun naik bosan nak bekalkan apa...masaalah nya manjang tak makan jer...bila balik tanya wan dia mesti wan dia kata "alya tak makan pun bekal dia" last last adik dia kat rumah tu yg makan....




Mak ko ni kesian setengah hari tak makan balik school kul 1.30 baru makan...kat school ada makan tapi simple simple jer la...takut ler anak aku ni kebulur *errrkkk* so ni lah bekal paling simple alya humaira...sandwich telur....grape and biskut skit......tapi tak makan jugak**&&%%%%% * jgn mintak mummy bekal lagi heheeh* (--)

So korang bawakkan diorang tu apa yer? yg boleh bagi diorang makan ?




Buttered Prawn



Hari tu tak tau nak masak apa utk budak budak ni ..so saya masaklah ini...taraaaa...... senang dan mudah...budak budak ni pun suka.....ammar cuma cakap dang dang dang jerrr...

Mak tak buat lerr yg ada floss tu sebab malas mengatasi segala galanya...so buat macam ni jerlah ..lagipun dia basah basah skit...yg floss tu kering sangat. nak buat senang jer camni.....


Bahan Bahan

Udang saiz sederhana

Putik Jagung

Tepung jagung

Telur sebiji

Mentega

Daun kari

Cili

Gula dah Garam

Bawang Merah

Bawang Putih (cincang)

lada putih


Goreng udang yg disalut dengan tepun jagung hingga garing. Ketepikan. Lepas tu goreng bawang merah dan putih , daun kari , lada putih, cili, bersama mentega. Dah garing masukkan putik jagung dan telur . Kacau sementara dah masukkan udang yg dah di goreng . Siappp...

Grand Lexis-Port Dickson
































Entry ni ada satu lama tapi satu lagi baru jer pegi minggu lepas. Gilerkan diorang ni dalam sebulan 2 kali pegi pd ...agaknya kalau ada amazing race kat sana sah sah ler kitorang menang...asyik pegi pd jer kerjanya...



First time pergi tu sbb nak try dulu tgk tempat macam mana ....tempatnya oklah ....yg special sbb ada pool dalam hotel tu ...and the rest sama jer...tapi first time pegi tu kak long belanja spa at Sompoton Spa ....perrghhh sedap giler...lagipun dah lama tak pegi spa (--)....last pegi masa nak kawin dulu which is about 5 years ago.......


Tapi buat org yg ada anak anak especially anak yg active macam aku ni ...... (--) susah jugak la nak control anak...bukan apa pool tu dalam jugak 4 kaki so kalau alya ngan ammar ni agak bahaya la..kena 24 jam in control...abis tu takkan aku nak makan tido bagai tepi pool kan? lagi satu ada jugak pondok pondok yg diroang sediakan tuk memancing tepi bilik tu...diorang ni semua bawak ler pancing tapi..............................jgn kata ikan , ikan bilis pun tak dapat..... 2nd time pegi pulak kitorang terus buat birthday celebration kat pondok tu hahahhahhhahaha..hangin jer sapa nak mancing kat situ heheheheh ....



Tapi kan aku ni nak buat review la skit sbb kitorang actually tak berapa prefer la grand lexis ni even though mahal tu mahal , tempat special la sbb ada pool dalam room..tapi kalau to compare a hotel which is at PD and sits above the water...tau tak kitorang pilih apa?



-













-













-













-













-













-













-













-













-













-













-













-













-













Adalah AVILLION PORT DICKSON..........




Avillion tu kan dah la tempat dia sejuk jer.....masuk jer lobby dia ala ala bali..grand lexis masuk jer cam batu.....lepas tu avillion ni dikelilingi dgn pokok pokok lepas tu ada pondok bawah pokok pokok tu....on the way to room ada taman burung..which is ammar mmg suka ada pulak dalam taman burung tu rabbit.....lepas tu lagi ada tempat jungle trekking, ada swimming pool yg besar and then kan ada tempat basuh kaki u ..sebelum masuk kat platform nak pegi room tu...macam suasana kampung kan? Lepas tu yg tensen kat Grand lexis ni tak ada BEACH!!!! anak anak aku hantu air tau tak? bila tak ada beach bosan la kan...tapi kat avillion trust me lah dia ada satu kawasan kat tepi tu private beach dia ......pasir putih and air pun jernih ...mmg diorang maintain la ..tempat tu .....pagi pagi jer bangun dah nampak pekerja diorang jalan dalam laut tu kutip sampah....lagi satu avillion ada balcony kat room dia lexis tak ada :( hu hu hu



So lepas ni nak gi avillion balik ..lama dah tak pegi...so korang tgk gambar jerlah yer...tu pun combine visit one and two ..mak malas nyah byk keje heheheheh (--)