Thursday, December 29, 2011

Alya Turns 4!!

Yesterday is alya birthday! She turns 4 this year.

So semalam we had her birthday celebration....just cake cutting ajer and acara bukak hadiah....kira tahun ni lumayan la jugak hadiah dia ahahahha...mummy dia yg suka sebenarnya...hadiah semua cantik cantik....so hopefully she will be a good girl, belajar pandai pandai, menjadi anak yg solehah...mummy, daddy, and ammar luv u...tapi next year no more toys ....mummy will buy u books as your birthday present hahahhaha :P



Anak dara duduk tepi kek...ko ingat ko model? (--)


Beg travelling mak long bagi..suka sangat dia mmg dia nak beg tarik tarik katanya


Gaun ni mak ngah dia bagi...


Gaun ni pulak Wan dia bagi...


Ni pulak mummy dia yg bagi he he...dia siap request malam tu nak rumah yg tak goyang..sebab apa tau dia kata rumah yg tak goyang...sebab........................................................................................... doll house dia yg beli sebelum ni kena DIY so mummy dia tak siapkan hahahhahaha dan goyang tu yg dia request rumah yg firm hahhahahha....sian

Wednesday, December 28, 2011

Masak Turkey Utk Christmas?

Ha ha aku masak turkey....turkey ala ala...hu hu ...takderlah masa cuti christmas tu kitorang tak kemana mana. Ada kat kl jer 4 hari tu...cuma jalan jalan gi klcc beli barang school alya jer..pegi taman ..makan kat mamak....aktiviti biasa jer..

So kaedahnya ahad malam tu bosan...so panggillah diorang ni datang makan...bukan apa nak cuba skill masak western....hahahhaha...so masaklah ayam panggang 2 ekor, garlic bread with soup, grilled salmon with vegie....ada jugak dessert pancake with ice cream and cherry....

MMg kenyang la malam tu....lepas ni boleh buat lagi...padahal aku saja testing jadi ke tak ayam tu...ha ha ha diorang tu semua jadi testing item akulah ....hu hu hu shhhhhhhh....

Ayam tu senang jer nak buat dah basuh bersih lumurkan with thyme, rosemary, black pepper, garam skit and mustard and some perahan lemon. Lepas tu bakar in oven between 1-2 hours depending on your preference. Before serving siramkan with black pepper gravy or mushroom gravy.. Tadaa siap simple and easy


Ni jer gambar yg sempat di snap

Alya Humaira Going To School?

Yer Alya tu nak pegi school dah...so lepas ni takderler dia menepek kat rumah tgk disney channel ngan ceria dah....rasa happy pun ada sedih pun ada...ha ha emo lak...maklumler anak baru first time nak sekolah (--)

Mula mula dah survey 2-3 tempat..tapi area dekat dekat rumah jer la tak larat nak jauh jauh...dah tgk Little Caliph kat Kosas , Q-Dees dekat ampang jaya n Smart Reader bawah rumah....last last malas nak pikir...pilih smart reader jerlah ...sbb no satu dekat jer bwah rumah.....lepas tu depan office daddy dia tu yg mummy dia suka...apa apa hal daddy dia boleh amik or lari sekejap takder ler kacau mummy dia ni....hwaa ha ha ...lagipun dia mmg dari dulu dah kata "nak school kat work daddy, nak school kat work daddy"

So minggu lepas pegiler kat smart reader taman putra..tapi sebelum tu ada dapat flyer smart reader ampang avenue. Tapi first choice adalah yg bawah rumah tu....so hari tu kitorang 3 beranak pun pegilah smart reader bawah tu ...mmg bawak si alya tu so dia boleh tgk jugak..sampai jer kat smart reader tu tanya principal nyer tak masuk lagi..kena tunggu...dah tunggu lebih 10 min pun tak datang..kitorang pun round la satu centre tu quite big jugak....lepas tu suruh la dia explain on the registration part....dah la cam indon yg explain (tapi dia bukan indon) lepas bila bila tanya certain part jer..tak tau la pulak jawab......mana ler tak tension last last kitorang cakap nanti datang balik.....

Then pegi la pulak smart reader ampang avenue.....tempat dia baru lagi...nasib baik principal datang cepat. Principal pun nampak ok jer....siap leh terima budak 3 thn lagi. Tapi aku tak nak ler suh ammar school sian dia kecik lagi. Pakai pampers gi school comel kan? hahhahahah...tapi smart reader sini amik budak 3 thn sebab mmg ada maid boleh tolong basuhkan po po , tukar pampers bagai, kalau minum botol pun leh bawak bekal. So sapa yg nak hantar anak kecik tu boleh ler.....

Kesimpulannya takder ler alya school kat office daddy dia...tapi yg aku heran kan smart reader ni dia franchise concept tapi fees dia dekat 2 tempat yg kitorang dah pegi ni berbeza. Damn kan? Kat tmn putra tu registration plus satu semester punya payment RM1700++, tapi dekat ampang avenue tu semua sekali cuma Rm1400++ siap dapat 50% off lagi registration fee dia. Lepas tu pulak kat tmn putra tu kena bayar sekali 4 semester, ampang evenue pulak boleh bayar every month.
YG aku hangin tu ampang avenue sebulan cuma 216 jer tapiiiiiii kat tmn putra tu 270 sebulan .....hampeh mark up byk giler kan? padalah syllabus, buku semua sama jer@@$$%%%#%#%#%

So bermula lah alam persekolah alya next week.....hu hu hu macam manalah agaknya...mesti dia jadi matured skit...hu hu hu

Diet Lagi ke?

Opps saya masih diet lagi cuma tak sempat jer nak update ...bye...gigih utk kurus
(--)

Tuesday, December 20, 2011

Diet Day 2

Hari ni:

Pagi - Oat & Apple Drink
Lunch - Sup
Malam - ?

Rasa cam dah turun 10 kg kakkakakak ptuiii

Monday, December 19, 2011

Diet Day 1 !!!

Semalam gi Toys R Us KLCC.....jumpa la si Sazzy Falak tu mmg la dia cantik kan....tinggi lebih kurang aku jerrrr...tapi sebab dia kurus n cantik...nampak lah lawa kan....hellooo!!!!##$$ dia tu kaya ada personal trainer,every week pegi slimming centre mana ler tak lawa oiiii...

Dan dan tu pak amir ni ha kata aku gemuk...peha dah naik la...hu hu hu hu..aku bagi la alasan dia byk duit macam macam leh buat hehheeh...padahal aku mmg naik pun...dulu seluar saiz 24 tu .....skang ni saiz 26 hwa hwa hwa....

Mmg byk kali plan nak diet tapi tak jadi...so utk saYA PAKAI balik seluar jeans saiz 24 tuh...so saya start DIET HARI NI!...

Sila tgk menu saya yer:-

Pagi- Nescafe O (ajer)
Tgh Hari - Sup sayur
Malam - Roti Sekeping

Ha ha ha extreme tak? aku kan nak jadi jelita cam Sazzy hak kakkakkk ...

Friday, December 16, 2011

TGIF

Last Monday night we went to TGIF. This is for the wholeeeee family . Angah belanja for their anniversary.

When we heard that the place is TGIF we were reluctant at first. It has been almost 4 or 5 years kot we went to TGI for dinner. Itu pun tak kawin lagi tau still zaman berdating hu hu hu ...... After that we heard that TGIF is not certified halal and furthermore dia kan ada steak yg di masak with Jack Daniel, of course la aku tak makan steak tu but what happen with the pan and all the cooking utensil? i guess it must be the same they used for others tooo...that's the story la...

SO last night nak tak nak orang belanja kan so makan jerla..but i set my mind please eat seafood....so diorang ni dah order la semua makan steak la ribs la...sampai my turn i terus tanya jer u..takde mak nak malu malu ..perut aku kan..."dik halal ke ni dik?" aku tunjuk menu yg tenessee grill tu, tapi padahal aku tanya semua hehhehe "kak sekarang ni menu semua halal kak, kitorang dah tak buat dah yg campur liqour tu tak boleh, lagipun org complain" Haaaa@@????? aku dengar je macam tu "ok dik abg ni bagi ribs akak bagi new york strip" hehehheeh

Wow ribs dia terbaek la...if you compare with chilli's, roadhouse grill, VS i think TGIF is 5 star serious sedap , portion banyak and sooo tender, my new york strip ok jer sedap lagi steak kat chilli's.

Kids eating their meal


Half of us ..separuh lagi ntah mana melilau


Anak dara ...bab bergambar mmg dia no 1


Mummy eat this NEw york Strip...


Daddy take this Championship ribs....

Monday, December 12, 2011

Kejadian Menyayat Hati! Kereta Kena Langgar !&&&%$##

Korang rasa aku nak cerita apa?......citer kereta akulah..dah ni blog aku..takkan nak cerita pasal cik kiah punya hal pulak..ingat aku busybody ke?..hahhahah (--)

Ni kisah minggu lepas...sungguh sakit hati la ..tapi minggu lepas jerlah minggu ni ok dah...aku dah dapat terima kenyataan..huwaaaaa.... kisahnya macam ni....daddy diorang otw nak pegi amik mummy kesayangan diorang ni...sampai dekat simpang ampang park tu tetiba jer ada kereta dari lorong sebelah sana nak u-turn pulak...bangang dah tau nak u-turn duduklah line tepi sekali....masa dia nak u-turn tu (kete kancil hantu!) kereta belakang dia tucson baru pun brek mengejutlah...belakang tucson tu kereta kitorang lah.... abis tu daddy diorang pun brek mengejut jugaklah tapi tak kena tucson depan tu ...tapi grrrrr kereta belakang daddy diorang pulak hentam...hantu betul kuat pulak tu ... so cik abang sayang saya yg baik hati dan berhemat ni tak turun pun takut nanti jem..yerlah time balik keje kan dia pun jalan kedepan skit dengan harapan kereta belakang tu pun ikut.....

Nak tau punya kurang hajar itu kereta honda tu...dia lari!!!! woi kereta aku ni keter baru beli tau..baru 3 bulan dah ko langgar>>>>>lepas tu lari pulak tu... daddy diorang dah terpinga pinga no plat pun tak nampak yg tau keter honda accord....

Bila dia cerita jer ngan haku aku mula naik angin ..sbb keter tu nama aku hahahhahh...tapi tu takper nama jer bukan aku bayar hua hua hua...yg geram tu belakang bumper kemek skit pastu depan pun chat tercabut skit dalam 6cm ...rasanya daddy diorang terkena skit tucson tu tapi dia tak perasan....dah kitorang lak kena cover all the damages which kereta honda tu yg buat!!!!!!&$$$$****......keter kancil tu pun selamat padahal ko nyer hal la keter aku calar....lepas tu korang tau bila dia dah siap buat u turn kat situ dia boleh senyum lak ...pandang kat kereta yg berlanggar ni ...aku cakaplah dengan daddy diorang "kalau saya jadi awak saya keluar tunjuk penumbuk kat dia" hhehehe geram aku buat orang susah jer..>>$$%%&&&&&

Terus tak ada mood dua hari...yerlah nak cat ngan ketuk mau makan seribu lebih ...ujung ujung tahun ni byk nak pakai duit huwaaaaa....tapi yg tension keter tu baru 3 bulan kereta raya tu dah kena langgar huwaaaaa.....sekian tu ajer cerita saya...so sapa yg kena langgar belakang make sure keluar lah dulu and tgk skit kereta belakang tu...jgn jadi si amir ni ha percaya sangat orang ..dia ingat semua orang amik responsibility macam dia kot!....last last ko jugak kena cover....org yg langggar lari........cheh&&&#$%%$%%$

dah aku sakit hati!!!!!

Wednesday, December 07, 2011

SuPeRhERO Party! Hero Sangat ker?

Last weekend kitorang adalah di PD!!! Apalagi sambut bday la..naik muak dah asyik nyanyi lagu brithday, makan kek....bla bla bla...

Tapi sebab nak support birthday daddy diorang ni n ada jugak sepupu alya punya birthday aku ikutkan jerlah..siap ponteng kelas lagi tau...tension mak ...

Seperti biasa tempat kitorang kat ilhamlah..dahla tema SUperhero..menggagau smua mak bapak nak cari baju superhero..tambah pulak aku ni ha anak sorang kecik ..sorang lagi pompuan...girl nak pakai baju superhero apa? barbie alya taulah....hu hu hu tu lagi sorang tak habis habis barbie , princess,barbie, princess sampai beg masuk sekolah dia pun nak princess jugak... Dahla nak pegi tu hari sabtu ..hari tulah jugak nak cari baju .....mula mula dah pegi sungai wang..cari punya cari costume hantu adalah lepas tu tak banyak choice...itupun cari kedai macam dah kena kena hantu jugak..yerlah mana nak check in lagi ...ni pukul 2 masih lagi kat kl...daddy diorang ni degil aku cakap terus la pegi DC Comic dekat Pavilion tu nak jugak pegi sungai wang...last last dah gaduh pegi jugak pavilion...penat mak tau...@@@*&&&

Sampai pavilion terus pegi kedai DC COmic ni...kedai adalah kedai superhero..so segala jenis comic superhero ada kat situ....cakap je nak apa batman, superman, flash, green lantern, supergirl, wondergirl fuhhhhhh......tapi harga boleh buat aku terduduk....last last belilah jugak tuk alya wonder women custume ok budak baju, adik dia beli batman jer baju yg boleh terbang tu ..boleh terbang ke ko dik? heheheh...mummy dia t-shirt superman last sekali daddy dia baju free hehehehehheh...

Lepas tu terus pecut pegi PD. Sampai PD pun dah pukul 5 terus check in malam tu makan BBQ and birthday party. Tapi yg tension alya tak menang dah la baju tu mahal cume menang category girl jer tak menang keseluruhan (@@).........lepas ni aku jual balik baju tu kat mudah.com!!!! eh ada ke orang nak beli? hu hu hu hu


Wondergirl bergerak ke padang ......


Mak long diorang aka event organizer


Siap ada khemah and kambing golek sekor tu....yg ni atuk sponsor....kalau atuk tak sponsor bday alya nanti alya merajuk..eh alya ke mak dia yg merajuk ? heheheh


2 beradik ...ammar the batman and alya the wondergirl yg tak menang


Birthday girl and boy tiup lilin...nampak tu budak yg hijau hijau ala ala hulk tu dialah yg menang ....aku tak puas hati....hu hu


Nak check out dah....

Tuesday, November 29, 2011

Weekend Getaway Yg tak BeRapa Nak Getaway :o

Wah weekend getaway lagi?T_____T tulah dia tapi tak ler berapa jauh sangat getaway dia....hari hari mak lalu nak pegi kerja...seperti biasalah PNB Darby Park :) Abg Hadi tu MOD lagi weekend tu so hari lama la pulak....sbb monday tu kan cuti awal muharram so kata pun tahun baru mestilah sambut kan :)..........

Hari sabtu petang dah pegi sana balik pulak isnin petang...tu yg aku suka takderlah budak budak ni buat rumah macam tongkang pecah ..ewwwwwww :)....lepas kemas rumah terus pegi sana....budak budak ni la suka macam macam activity.....


Baru sampai...dah tak sabar ler nak mandi pool..padahal tiap tiap minggu mandi pool :P


Dah sampai atas...nampak tu berjoget joget alya...suh kemas rumah tak nak!!!**&&


Dinner malam sabtu simple jer Tiger Prawn, Kerapu Green Chilli and Telur Dadar



Breakfast pagi ahad..sebelum terjun kolam...


Kan den dah kato diorang mmg suka mandi pool...ammar paling champion..cousin sebaya dia semua dah kesejukan dia masih lagi nak mandi T_______T..pengsan mak kau...


Dinner malam ahad nasi ayam Darby park and Spagetti mummy diorang masak T_______T..tapi diorang semua kata sedap..kembang sekejap idung hehehhehe..Lepas tu bawak alya n the geng gi tgk movie kat tgv KLCC citer happy feet....First time for alya last last tetido sbb tgk midnight :0


Breakfast pagi isnin ..makan tu ajer sbb takut gemuk....*&&&& ha ha ha tipu padahal lepas tu makan lagi roti 2 keping, sunny side up 2 biji , dim sum adoiiii!!!@@@@


Tetiba tgh makan abg hadi panggil la pulak si elfira..dia ni duduk depan bilik kitorang ...selamba jer panggil gi sebelah tuk amik gambar....alya sukalah sbb dia suka tgk citer Qalesya tu...nampak tu saya sudah gemukkkkk....huhu huhuhu


Wah wan ngan atuk nak jugak hehehehehheeh ..

Sekian 3 hari 2 malam kami...minggu ni ke PD pulak birtday party....huwaaaa bertambah gemuk lagi la (--)

Monday, November 14, 2011

Hari Raya HaJi ...

Pejam celik pejam celik dah Hari Raya Haji pulak kan....raya kali ni turn balik Alor Star pulak....rasa macam malas nak balik tapi sebab Wan diorang ni buat korban terpaksalah balik jugak....

Mula mula plan nak buat kenduri tapi ramai yg tak balik so cancel masak utk siapa yg ada jerlah...tapi pagi pagi lagi kitorang dah kena pegi surau tgk lembu yg nak kena korban..harus mak lawa lawa tup...tup.....kena melawat lembu nyahhh...... tak vogue tau@@&&&%%$##..ha ha ha ...

Menu seperti biasalah rendang, ketupat tapi mak mentua aku ni mesti nak suh aku masak jugak ..apalagi kalau tak lontong...malam tu aku tido kul 2 giler semata mata nak siapkan lontong , kuah kacang ngan sambal sotong.. perghhhh raya kat jb pun aku tak tido kul 2 tau.... esok pagi belum sampai petang lontong dah licin aku pun sempat makan satu mangkuk jer ..chehhhh...

Budak budak ni pulak bila balik kg dah jadi cam anak orang kampung comot sana comot sini..aku pun tak larat nak kejar...lantak lah korang...yg penting jangan lepas pintu pagar sudah.....

Hari isnin malam tu balik dah kl bertolak kul 1 pagi dari Alor Star..aku dah agak dah mesti daddy diorang ni tido tengah jalan....anak anak mmg dah tido baru kitorang gerak kalau tak kereta tu dah jadi cam sarkas bergerak lompat sana, lompat sini, gaduh sana , terpekik sana...penjaga sarkas akulah..nasib tak ada rotan jerrr...so kalau long distance mmg kitorang akan gerak malam....bila diorang dah tido barulah aman..tinggal angkat slow slow letak dalam keter.... aku pun seperti biasa jalan skit dah tertido yerlah giler apa kul 2 dah..tetiba jer aku rasa kereta berenti..rupa rupanya daddy diorang ni mengantuk ..berenti la kat tol Sg. Dua nak tido 10 minit...aku pun oklah 10 min...yg heran tu time keter jalan aku tido..time keter berenti tak leh pulak tido...damn...last last aku jadi penjaga kereta pulak...tetiba pulak perut sakit...aduhhhh lagi sekali damn betullah..dah la sunyi tempat tu...perut lak meragam..aku nak pegi toilet pun takut..aku usha toilet shit betullah tak ada orang masuk ..yg ada toilet lelaki takkan aku nak tumpang kot ...choiiii$#@@@ tukar jantina la pulak ...khahhahahh tui.....aku mmg takut ni...yerlah selalu kan kat R & R penuh orang..

Last last aku masuk ler jugak mmg sah kosong toilet tu ..chit...buat apa apa yg patut tak pandang atas pandang bawah jer.....lepas tu cepat cepat kuar walaupun rasa urusan tak habis lagi..sampai aku kuar tak ada sorang pun masuk.....fuhhhhh

Kata 10 minit kan mau 1 jam daddy diorang tido ..kat mana ntah sg perak ke tapah berenti lagi..kali ni ntah berapa lama pun aku tak tau...lepas tu tau sampai umah kul berapa? 9 pagi u olsss !!!!!

Time ni pergi melawat lembu yg terpaksa di korbankan huk huk...


Daddy kena paksa tetak tulang nak buat kari tulang..tetak sikit jer sakit tangan jer lebih cheh


Kari tulang kak long yg buat..perghhh giler kolesterol


Kebanyakan yg balik hari tu warga tua so yg muda ni melayan diorang jerlah...


Wan diorang hadiahkan khemah utk cucu cucu tersayang..tak ada sapa pun nak tido dalam khemah..last last bibik yg tido dalam tu hu hu hu

Tuesday, November 01, 2011

Facebook & Chilis

Sibuknya sekarang ni nak update satu entry pun makan berkoyan baru menjelma

satu...bukannya apa bila ujung ujung tahun ni semua orang berlumba lumba nak kejar

datelinelah , itulah inilah. Macam aku ni berkejar pulak nak abiskan training

plan...ujung ujung tahun lagi lah byk training...bila dah penant nak bukak blog pun

tak terdaya, padahal hati berkobar kobar nak update ni....balik rumah sibuk ngan

anak anak..... nak update blog pakai phone laki aku marah pulak hwar hwar

hwar...skan ni nak bukak blog pun terkejar kejar macam nak bukak site apa

plak...Facebook lagilah kekadang tu lupa nak tgk huwaaaa....tapi kan aku rasa bila

dah lama tak menjengah facebook tu , actually kalau tak ada account pun tak apa

kan....lately mmg dah lama tak update pun...ntha rasa tak penting sangat lah ....yg

ada dalam tu cuma gambar, org update pegi sini sana situ, makan sana sini situ, aku

pun kekadang update gambar makan gak hahahahhaha....abis tu takkan aku nak publish

apa? Tapi paling tak best bila diorang publish gambar baby kena dera, gambar kena

bunuh, budak kecik kena langgar ishhhhh !!&&&###$$$$$....mmg tak berkenan ..bukannya

aku ni tak nak bukak mata..tapi i dont feel that i need to see something which is

very sad and it makes my heart stop for a while. Aku rasa baca paper lagi faedah

daripada tgk berita kat facebuk tu....paling tak pun skang ni aku baca link berita

harian jer kat facebuk tu ...

Nak update makan lak hahhahaha...jangan marah aaaa... aku mmg suka makan... kali ni

org belanja ...makan steak...apalagi rezeki jgn di tolak...tu pun last minit Vivi

kata nak belanja...terus le ke Chili's KLCC... nak ikut aku ? tak jejak ler Chilis

tu sbb dah la ramai beratur cam nak beli tiket wayang... kalau ajak laki mak pun

haram dia nak gi ...dia tak nak beratur beratur ni ....kalau nak makan western

kitorang pegi Roadhouse Grill jer sebelah bangunan PERKESO tu.... tapi ni dah ada

org reserve meja ..datang tinggal makan jer takkan tak nak dek non oiiii... okay i nak menjelajah blog che mat pulak , tgk apa dia masak hari ni ...bbyee




Me and Izan...Lepas makan rasa macam nak pecah perut..lepas tu rushing pulak balik office



Vivi and Ain ..thanks vivi belanja...lain kali belanja lagi yer hehhehehe



Beef Fajitas



Ni ai punya..terasa nak makan steak pulak hari tu ..no more ribs dah bosan (--)



Chicken apa ntah..pompuan tu mmg cukup suka makan ayam...

Tuesday, October 18, 2011

Long Story...

Lamanya tak menjengah blog ni kan ? aku rasa kalau nak update satu satu mesti

muntah..akuler yg muntah.. yer start dari raya itu hari terus tak update kan?

yer kalau rumah ni dah jadi rumah hantu dah. Kenapa aku tak update? jawapannya busy

wa ha ha ha sila ketawa cam aku sorang jer kan ada keje? takder ler lepas raya

training dah start balik ...lagipun mengejar time nak habiskan plan... aku ni pulak

kulikutive bukannya manager boleh arah arah...tempat duduk pun dah tukar dah tu yg

tengah nak sesuaikan diri ... raya itu hari ok jer ...lepas raya pulak birthday my

mum and we all sambut kat pd...asyik pd jer? dah tu jer yg dekat hu hu hu....aku

rasa nak post gambar jerla ....


Gambar kek mesti ada...takkan nak potong buah kot (- -)

Ni ler bilik kitorang ...apartment ni ada 3 bilik...yg duduk bawah of course ler aku ..nenek and atuk n patutnya wan kl tapi maklumlah time tu tgh minggu ke 3 raya so dia tak dapat datang. Last last budak budak yg tido kat dalam tu..apartment atas pulak pak long , pak lang n mak ngah diorang ni. Berbaloi duduk sini sbb abg hadi tu kerja ngan PNB so kitorang dapat la murah ..kalau tak satu apt tu 600 lebih...lagipun sajer jer nak bagi org tua happy....lagipun ni first time sambut birthday nenek diorang kat resort..tgk dia macam enjoy jugak..yg penting happy..bbq pun kitorang bakar sendiri



Ni pulak masa ofis buat open house hari raya...yg sebelah kiri sekali tu bos i....hai boss :)

Tuesday, September 27, 2011

Al-Fatihah

To Elly takziah atas pemergian ibu tersayang ke rahmatullah setelah beberapa bulan berjuang dengan cancer. Semoga rohnya dicucuri rahmat.

Monday, September 12, 2011

SeRTIng

First entry lepas raya he he he.... patutnya upload raya pertama ngan kedua kan??..tapi aku hentam jer lah ikut mana dulu yg sempat... ni cerita weekend lepas...

Seperti biasa lepas seminggu raya kitorang semua mesti balik rumah mak long, my fil punya kakak yg paling tua...mak long ni dah tua sangat sangat....dah 80 lebih dah umur dia tapi masih sihat lagi.....org kampung la katakan...makan pantang...bukan cam kita kat bandar ni semua nak balun....bab tu mmg aku respek sunggun kat diorang ni ....walaupun dah tua satu penyakit pun tak ada...kalau kita ni darah tinggi ngna kencing manis tu mmg penyakit wajib ler....hu hu hu simpang mintak mintak ler di jauhkan.....

Raya tahun ni tido pulak kat serting sbb kebetulan malam sebelum tu pegi seremban jadi alang alang dah sampai sana terus le ke serting....sampai pun dah malam....aku mata dah tak larat sampai sampai jer salam mak long ....bummmm terus tido ...tempat tido pulak dah sedia....hahah cam princess kan >???? uwekkkkk...... :P Padahal mak long tu dah sedia buat teh tarik dia....teh tarik mak long ni mmg kaw la ...aku masuk umah tu jer bau semerbak teh tarik dia..hati nak minum....tapi mata kata tido lagi best last last aku tido jer terus .......haremmmmm kan? Bak kata org nogori la "mato jangan di bawak berunding" hmmmm jawabnya matalah monang....last last besok pagi bangun kempunan air teh :(

Besok pagi bangun .... tgk budak budak ni dah main kat luar.....kejar ayam la bagai...aduiii pening aku ..... tu yg maleh tu balik kampung bukan buat apa kejar diorang jer la...... tgh hari tu nak masak tetiba hujan la pulak ....tak dapatlah beli itik salai dengan puyuh salai...tu menu wajib tu kalau balik negeri sembilan....sudahnya makan ayam salai jer la....nak tau menu kitorang hari tu? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Adalah:-

1) Ayam Salai Masak Lemak Cili Padi
2) Ayam Salai Goreng Kunyit
3) Pucuk Ubi Masak Tempoyak
4) Sambal tempoyak
5) Sayur

Serious giler lauk kampung...tapi aper der hal dah bosan makan rendang rendang bagai ni......******!!!%%%%%%....aku makan tambah 3 kali beb....buruk lantak kan? peduli aaaa kat kl mana dapat ni...itu pun rasa nak tambah lagi tapi aku segan...hahahahhhahahah...sebelum balik mak long buat lagi teh tarik dia...legaaaa....dengan ammar sekali aku suap air teh tu heheheheheh....




Ada buaian kat luar umah tu ..asyik budak budak ni jer main, last last aku sound "wei korang bangun mak lang pulak nak duduk, ajiq ko tangkap gambar mak lang ngan alya" heheheheh




Cousins.....

Monday, August 22, 2011

BISKUT CORNFLAKES.....PENGSAN!!!.......

Weekend lepas terpaksa dan dipaksa rela buat biskut cornflakes.....itupun setelah daddy diorang ni bising tak buat buat kuih kegemaran dia.. last last hari sabtu tu dgn rela hati buat ...itupun lepas dah lebih 12 tgh malam baru buat....yerlah sebelum tu pegi jaya jusco...nak cari kasut alya..konon nak berbuka sanalah...

Sampai jer sana ......baru pukul 5 beb semua tempat makan dah full house...tak jadi ler bebuka kat luar last last tapau...makan kat umah.....dahla cari kasut pun tak ada..aku ni mmg tak pandai shopping tempat lain...cuma klcc n pavillion jer boleh......sebab apa tau..sbb selalu pegi dan dekat ngan office hu hu hu ...

Pukul 12 tu budak budak semua dah tido baru ler buat kerja....kalau tak nak buat time diorang tu celik dah sedar?@##&****.....jawabnya bukan jadi kuih ..lempeng ada.....

Mata dah berpinar pinar ni tapi aku tahan jerlah...itupun buat tak habis ada lagi setengah adunan kena buat esok malam...itupun tido dah dekat 2.30 huwaaaa.... aku ni bukannya tak mau buat siang siang tapi i think that i need my precious time with my kids,......time siang ni lah nak melayan , tgh kerenah diaorang jer....time kerje mmg ler tak leh ...budak budak ni growing time dia mmg besar tgk tgk eh dah jalan, eh dah cakap, eh dah nak sekolah.....so during time tak keje tu mmg melayan diorang jerlah.....kalau lah laki aku ni bisness juta juta sah sah aku duduk rumah layan anak jer....i dont want to miss their growing up time..sometime when they all sick pun tak dapat nak cuti.....

Eh tazkirah pulak.....

Tuesday, August 16, 2011

Sotong Oriental CMG

Dah lama sebenarnya aku ni nak masak resipi sotong oriental dari che mat gebu tu...macam sedap jer... tapi sotong dalam freezer dah lama bertapa dah ..masaknya tak juga...kalau boleh jalan sotong tu dah lama agaknya dia berenang balik masuk laut..so minggu lepas dapatlah masak ni...dgn gigih malam malam masak kan...rasa boleh tahan...mestilah boleh tahan..giler ko aku yg masak ....hahahahhahhh


Ngeeee....

Jumaat lepas jalan jalan dengan geng biasa ....gi ler klcc....tujuan utama nak cari baju anak anak...jalan punya jalan punya jalan....eh tetiba jer sampai depan habib....heheheheh...tgk orang ramai giler kitorang pun masuk ler...wah ada sale siap bagi less 5 hengget lagi satu gram....boleh?...kalau dah nama pun perempuan diulangi yer PEREMPUAN......mana ler boleh tgk emas emas ni.....kalau tak beli mesti mau pegang pegang...survey survey.......

Tgk tgk jer dah dekat 1/2 jam jugak duduk dalam tu....last last tak beli pun..hahahhahaha..tapi mmg menarik ler...keluar dari habib terpandang la pulak Tomei...awww mmg tomei tomei barang kemas dia ..tak kemas pun ada.... aku ni mmg dah lama nak cari earring... terbekenan la pulak dekat earring white gold tu....saja jer nak cukupkan collection satu set white gold...chehhhh macam byk duit...takperler aku kumpul setahun beli satu.....(< >)ngeee

So hari tu dapatlah sambar earring... murah jer ngeeee........gambar paper bag sudahlah yer tak baik tunjuk tunjuk ni..riak ehheheh .. Allah marah ...


Betullah Doa tu Makbul di Bulan Ramadhan....

Betullah kata orang tu ..doa kita makbul di bulan ramadhan... ni sajer jer nak citer...semalam pagi kelam kabut.....isnin pulak tu ...haku ni kena buat briefing untuk new hire....daddy diorang dah start keter ...tiba tiba time aku kuar keter yg tengah start tu boleh mati pulak...alamak!!!!....jangan dia buat hal lagi sudah.....chehhh betul rupanya...**&&&%%$$$...try try hidupkan tak boleh juga...aduhhh bikin panas la keter ni pagi pagi....

Last last call my brother in law suh dia datang amik...kalau aku sorang dah lama aku berdezup naik teksi...ni budak 2 orang ni camner...sampai rumah mil dah pukul 8...terus pegi kerje ...sampai pukul 9.....last last tengok bos dah buat briefing...sorry yer bos kena cover i pulak..patut aku cover dia....i lap u...hehehhee....

On the way pegi keje tu daddy dia cakap"kalau kata org tua tua pagi pagi lagi dah ada hal mesti menjelang petang ada berita baik" aku terus ler jawab"yer ker".....padahal dalam hati ntah betul ke tak...keter tu pun selalu buat hal jugak.
Petang tu mmg betullah berita baik....our car loan has been approved...yeyyy we got a new car for Hari Raya...syukur alhamdulillah berkat doa anak .....alya tu hari hari aku suh doa macam ni"Ya Allah, Alya nak naik keter baru, Amin" hahhahahahhahahah......kitorang kalau dengar mmg pakat gelak ...tapi tahan jerlah....hari hari aku bantai suh dia doa,......mau doploh kali satu hari....mmg makbul doa dia tu ....lagipun budak budak ni kan ahli syurga so kalau kita suruh dia berdoa mesti Allah dengar....

Bulan puasa pun bulan rezeki jugak...for me mmg rezeki lebih sikit lah bulan bulan puasa ni....selamat beramal........

Wednesday, August 10, 2011

Terasa Nak Makan Ni.....

Tadi menjenguk blog si mat gebu tu....semenjak dua menjak aku duk bertapa kat blog mat gebu tu ...dah jadi syok la pulak...hari hari dia upload masakan dia..yg semuanya menyelerakan....

SO aku terasa nak masak ni .....




Kuih talam ubi...ni mat punya resipi...senang jer..


Ni mesti ada..haruslah kan aku orang johor...makanan ni mesti buat bulan puasa ni..balik ni nak buatlah

Monday, August 08, 2011

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah aku masih di beri nafas yg panjang oleh Allah swt utk berjumpa lagi dengan Ramadan tahun ni ...hari ni dah masuk hari ke 8 kita berpuasa...

Puasa tahun ni camm biasa jugak...baju raya budak budak ni pun dah dibeli...mak yg excited kan?....sehari sebelum puasa kitorang dah meround sogo and jalan tar cari baju raya...bukan apa rasa cam tak larat dah puasa puasa nak berkejar cari barang barang..tahun ni satu family beli baju siap.. mak tak ada masa nyah nak cari kain lepas tu hantar kat taylor mana dgn kerja lagi...kelas lagi..anak anak lagi....
So kaedahnya baju anak anak semua settle and tinggal baju daddy diorang jer...

Semalam pulak round ke PKNS ..cheh ingatkan murah ler ..rupa rupanya lagi mahal daripada kl .... habiskan boreh jer aku gi sana....yerlah den ni tak pernah la lagi pegi PKNS so bila daddy diorang ni ajak pegi sana ... aku on ajerlah....ala ala jakun gitu sebab tak pernah pegi kan (- -).... pegilah sana pagi pagi dah keluar ni ....sampai jer tgk byk jugak bazaar dalam PKNS tuh... dia kalau kat kl standard medan mara...tapi lagi besar....cari punya cari punya cari nak kata lawa biasa jer...lepas tu bila check harga ..lebih mahal dari KL...oiii apa ni?...baju yg sama kat kl baru 200 lebih diorang jual 300 lebih pulak ...macam mana ni?@@%%%%%

Aku budget satu baju dalam 200 lebih jer tak nak le mahal mahal..kalau beli 3 dah berapa? tak bangkrap aku?...lepas raya aku nak jugak makan, pegi keje, belanja bagai, kang ada anak aku tak pakai pampers ngan minum susu tin cap marigold hehehehe....

Last last jumpalah kaler yg aku nak tu ....aku sambar jerlah..itu pun so so jer...daripada tak ada kang first raya aku pakai kain batik ngna t-shirt mau kena halau rumah ngan mak aku...lepas tu sempat jugak sambar kuih raya 3 balang...nampak cam sedap...bila balik rumah rasa....hampeh...nenek aku buat lagi sedap...hu hu hu ...

Balik dah petang sampai rumah pulak mandi tukar baju macam superman :)...terus pegi bangi pulak pakcik amir buat kenduri........mula mula sampai oklah terus berbuka dah lambat....kenduri tu buat dalam kedai pakcik dia...lepas berbuka diorang semua solat maghrib berjemaah....time ni ammar ngan alya dah mula tunjuk skill....aku dah mula nak jadi singa dah..tapi sabar sabar org ramai...kang ada jugak org kata aku ni giler....lepas tu diorang makan ..nasib baik lauk semua sedap (**) ..... solat terawikh pulak...time ni ler diorang mula tunjuk taring...panjat sana panjat sini..petik sana petik sini..belum kira yg nangis lagi..yg berlari lari lagi..ammar pulak semua nak pegi ...daddy dia solat pun dia nak terkam...aku sabar jer la nasib balik ler tengah solat...kalau tak time tu jugak aku suh balik..alya terasa la jugak makan cubit 2 kali.... habis jer terawih aku terus balik..takder tunggu dah...dalam kereta mmg mulut aku ni cam bertih ler...

Balik rumah terus tertido kepenatan...budak budak mmg dalam kereta dah berlayar...

Thursday, July 21, 2011

Minggu ni balik JB ..Yo!

Huh minggu ni balik jb la pulak...sebenarnya atok diorang tu tak sihat...sambil tu hantar ler kereta nenek diorang ni yg dah jadi harta kitorang selama sebulan ..hahahaha.....

Sebenarnya kitorang ni pening....balik hantar kereta? balik kl kang nak naik apa? jalan kaki...mau sampai kiamat pun tak sampai uollsss....last last decide nak naik flight jerla....sebelum tu dah buat report dah kat daddy diorang flight kul berapa ada....alih alih hari ni tgk pukul 10 pulak...flight malam ler....idok ler aku nak bgn pagi pagi (- -) ....

Sebelum book aku kol ler daddy diorang ni cakap flight kul 10....ada ke dia marah aku..dia kata kenapa tak ada flight kul 8 .....hello fernandez tu bapak aku ker?....kalau bapak aku boler ler aku sesuka hati kan pilih time...last last dia cakap apa tau...hah apa apa jerlah....daddy diorang tu kalau decision last minute mesti suruh aku buat ...........tensi mak...

Ah aku tak peduli...book ajer tiket kul 10.15 malam sampai kl kang kul 11.00....yg penting sampai....okeh mak nak kemas baju ....bye

Wednesday, July 20, 2011

Kisah Alya Humaira

Ohh lupa kan nak bagitau...Alya Humaira tu dah start mengaji dah...umur baru 3 1/2 tahun kitorang dah hantar mengaji .....kejam tak kitorang ni?..hehehehhe...tapi kitorang tgk dia macam suka jer...lagipun saja jer bagi dia belajar mengaji slow slow la..... duduk kat kl ni kalau tak ajar anak anak ilmu agama ...tak tauler jadi apa anak anak...a very challenging environment ...

Oklah sekarang pun dia dah mengaji almost one month..tapi aku nak cerita...satu hari tu dia balik dari mengaji ......daddy dia amik ni .......sampai jer rumah ....
"ha cuba cakap ngan mummy apa alya buat hari ni" aku masa tu tengah lipat baju buat tak tau jerlah ..tapi dalam hati nak tau jugak...lepas dia tukar baju itulah inilah dia takut buat salah lepas aku cakap "ha kalau tak nak bagitau mummy lepas ni jgn mengaji lagi" dia pun "ok ok ok " muka bengang jer. Last last tak cakap jugak daddy dia yg cakap..............korang nak tau dia cakap apa?

"Tau tak mummy anak ni kat tempat opah mengaji tadi dia melawan cakap tok opah, tok opah tu ajar alif ba ta dia kata salah, lepas tu dia marah tok opah dia kata salah, lepas tu dia korek tikar tok opah, lepas tu tok opah marah dia dia kena ngaji last sekali " hahahahhahaha.....aduh anak anak......ingatkan ko ngan org luar takut rupa rupanya dia tunjuk dah belang dia........dia ni mmg suka menjerit tapi kalau ngan mummy dia time angin aku baik aku buat tak tau la... kalau mood aku tak baik mmg kenalah ngan mummy dia ni.....

Apalagi kena panggil lah dia ngan mem besar rumah tu....aku pun cakap lah
"kakak kenapa kakak buat camtu ngna tok opah, tak baik tau, tok opah kan cikgu mestilah dengan cakap tok opah kalau kakak nak pandai ngaji"
"lepas ni kakak tak payah ngaji lagilah"
"ala alya nak ngaji" buat muka sedih dia tu
"janji tak buat lagi camtu tau" dia pun angguk buat muka sedih
"kalau kakak buat lagi mummy tak nak hantar ngaji lagi"
"mummy, alya minta maaf" wah pandai pulak dia mintak maaf buat muka kesian lagi
"eh apa plak mintak maaf ngan mummy , ngan tok opah la"
"lain kali buat mummy surh tok opah rotan dia " ha ha ha tak abis lagi dah mummy ni

Heran aku nanti tahun depan masuk tadika pulak tak tau ler aku camner.....alya..alya...

Wednesday, July 06, 2011

Bento Lunch

Sesekali teringin jugak nak jadi cam org jepun kan ...makan bento lunch..awwww perasan hahahahhaha....tak plan pun tetiba geng geng lunch ajak makan bento..aku pulak mmg dah lama teringin nak makan bento tapi tak tau ke mana..

Mazreen yg bawak...kat pavilion jer ....oklah just nice ..tapi next time nak try tempat lain pulak...ishhh terus lapar bila teringat bento tu....



Mazreen & Izan diorang ni amik unagi ngan salmon sedapnya..



Mine ..i had grilled saba fish..kenyang giler





Me & vivi....perlu ker aku di situ heheheh..

Thursday, June 30, 2011

High Hill Getaway to Ease The Mind

What did u do when you feel uncomfortable, lots of problem, feels like to run and need a good relax and out of time.

For me time to chill out with my loved ones!!!!! Not far tapi cukuplah utk rasa angin sejuk daripada angin panas kat office n kl ni and most important tak ada siapa kacau !!! Enjoy....