Monday, July 29, 2013

Asam Pedas Ikan Parang







Hari Ahad lepas berbuka kat rumah jer...setelah penat malamnya pegi jalan TAR @_@.....giler orang ramai walaupun pukul 2 pagi....sebelah siangnya pegi SOGO sajer nak cari baju tidur budak budak ni jugak..masyaallah pun ramai jugak...siap ada baby lagi tido dalam bin pakaian ..nasib aku tak terkaut orang hehehhe..... malam nyer pulak daddy diorang request nak jalan jalan jer jalan TAR tu tak nak beli apa pun....kalau nak beli pun orang ramai sangat last last bibik jer beli seluar...kitorang nk tau beli apa? Borong carpet u ollsss...masa nak masuk tu dah lalu tgk carpet murah ...depan JAKEL jalan tar tu..tapi masuk dulu...last last bila keluar tangan kosong terus singgah situ....walaupun dah tutup kitorang bukak khemah dia tu selamba jer masuk...tapi diorang masih ada kemas kemas dalam tu....pilih punya pilih 4 carpet kitorang beli...MIL 2 kitorang 2......balik rumah dah 3 pagi....

So besoknya tu hari ahad...daddy diorang kuar kata nak pegi...i tak pegi pasar u keje pasar ni hubby i yang buat awwwww....lap u.... tapi dalam setengah jam tu dia balik..eh apsal sekejap sangat pegi pasar ni...rupa rupanya dia kata pasal dah tutup....mmg lah cik abg oii orang pegi pasar pukul 8 awak pegi pukul 1....tapi nasib baik dia bawak balik udang laut 2 jenis, ikan parang sekor, jenahak sekor, ketam 2 kilo dengan bendi selambak ...lepas tu dia request "mummy buat asam pedas" huh tau dah kalau ikan parang apa lagi...lama jugak tak masak ikan parang ni ...... so jadilah menu ikan parang asam pedas...letak bendi, tomato ngan terung bulat...pergghhh memang terangkat....nasib baiklah aku ni orang johor so asam pedah ni mmg expert lah ..daddy diorang makan 4 kali tambah....wowwww ..penangan asam pedas punya pasal....semalam masak simple jer asam pedas ikan parang, udang goreng bawang putih, ikan jenahak gorang dengan ikan tenggiri jeruk....




Tuesday, July 23, 2013

MENU ORANG RAJIN @_@

Ha sajer jer nak share ni ....semalam tak keje sebab penat sampai kl kul 3 pagi dari johor....pikir punya pikir tak tau nak masak apa...last last masak rendanglah....senang jer masak rendang ni main lambak jer....lepas teringin pulak nak makan ketam masak lemak sebab tengok buah belimbing kat luar tu dah byk ...eh macam dia panggil panggil pulak suh amik dia masak..sebab kesian tgk dia asyik tergayut jer macam tu aku pun amik ler masak dia...

So jadilah menu kat bawah ni..siap buat bubur sum sum lagi..ntah tak tau org kl panggil apa tapi orang johor panggil camtulah....

 Renndang Ayam Kampung Marbelles bersama daun kunyit  he he...

 Ketam Masak Lemak Belimbing
 Inilah lauk kami semalam...Rendang Ayam, Ketam Masak Lemak, Baby Kailan oyster sauce and Ikan Kering Belanak 
Nilah dia bubur sum sum tu..penat mengacau periuk...

Tapi hari ni dah kerje..so career women tak dapatlah masak...kita tapau ajer tapi bukan tapau kat pasar ramadhan tau yg pasar tu tak sedap langsung..tapau umah wan diorang heheheh ...assalamualaikum selamat berpuasa....!!!

Balik Jay Bee....

Yuhuuu minggu lepas balik johor ....sajer jer nak berbuka ngan nenek diorang ni...budak budak ni pun asyik asyik tanya bila nak balik rumah nenek ...rimas la pulak mummy dia ni...

So baliklah kami minggu lepas......hari sabtu tu bangun jer tido terus pegi KIP Mart...kip mart ni macam pasar tapi macam macam ada...jual kain..supermarket..ikan bagai semua ada dalam tu... menu hari sabtu tu dah ada dah..nak tau apa dia:

1) Siput masak lemak batang keladi
2) Paru goreng berempah
3) Ikan Bakar
4) Sayur Lodeh
5) Lontong
6) Kway Teow Goreng Kerang

Ha amik ko..macam nak tertonggeng masak......macam tak pernah makan setahun pun ada..yerla sekali sekala balik mmg la meriah..budak budak pulak ramai ....main ajerlah kerje diorang ......hari kedua pulak request dengan my mum buat mee rebus.....siap tapau balik kl hehhehehe...terbaikkkk..sebelum balik tu agenda selalu harus la borong kupang tepi pantai lido.....

Gambar bawah selingan ammar di rumah neneknya... main selama 2 hari kat umah nenek dia..last last semalam tido jer ...bayar balik penat main ngan tak tido ..ha ha

Wednesday, July 17, 2013

Entry Pertama Ramadhan ....

Sebenarnya memang dah lama nak update blog ni tapi itu hari error la pulak..bagus jugak kan internet ni ...canggih sangat

Ramadhan tahun ni biasa jer....tapi aku masih lagi gembira sebab dapat terawikh.....tapi kat rumah jerlah...oklah tu kan daripada tak pegi langsung...rasanya bulan ramadhan ni kita kenalah berebut dapatkan pahala jugak....bulan ni bulan sale utk umat islam jugak....apa ingat shopping jer ada sale....heheheh apa pun window shopping tu tetap ada ...dah terbayang DKNY, Marc Jacobs, CK yg sale tu hehehhehe....sabar sabar....@_@.... aku ni tak dapatlah nak pegi terawikh kat masjid or surau....sebab balik keje dah penat...lepas tu nak usung anak lagi...hoih anak aku dua jer..tetiba aku tengah sembahyang orang angkut anak aku camner? mati ler teman....so baik aku sembahyang jer kat rumah....lagipun 8 rakaat jer....... apa pun aku tetap vangga...

Oh ya semalam tak keje Ammar tu demam pulak...ni penangan pegi pasar ramadhan kg. baru la ni....dah demam...petangnya pulak kakak dia demam...adoiii...semalam sempat jugak masak bubur pulut hitam dengan mee hoon goreng...selebihnya kita makan umah wan diorang..heheheh itu ler keje kitorang hari hari....Selamat Berpuasa!!!!

Gambar selingan..masa diorang gi gambang sebelum puasa.....lepas raya ni pegi lagi..keje ohhh keje...penat eden...

Wednesday, July 03, 2013

BlAnK.....

MMg aku blank skang ni....kalau tgk last update adalah 2 bulan yg lepas....masa ni mmg keje and hidup hura hara skit.....nak tau kenapa???

Bukan pasal apa....semuanya pasal keje...terrrrlalu lalu lalu busy......sekarang ni my company have been owned 100% by PETRONAS and now we are called PETRONAS dot dot dot.....and since then the transformation process was like hell you know...work become doubled....extra this ..extra that...all are to accommodate to the company's new direction....@_@

My work pulak extra busy....bila benda baru training pun kenalah baru kan....macam macam training nak kena buat...asyik asyik visit hotel.....keje boleh satu hari 2-3 kali keluar.....meeeting memanjang.....hoiiii giler tau tak..... skang ni pun asyik balik lambat......bila balik lambat pulak sekali balik tgk anak jatuh dahi dah sebesar telur.....main hujan pulak tu demam.....hoiii laagi aku stresss....

Weekend pulak pun ada training ....kalau dekat kl takper ni pd....genting.....miri........gambang bagai....huwaaa cam lipas kudung buat kejer......tapi nasib baiklah yg jauh tu dapat excuse cuma make sure everything ok jer from KL ni and ada representative tolong buat keje ehehheheheh.........

Update tu mmg byk tapi takde mood...wait until am ok ..then only i can update....adiosssss......

Monday, April 22, 2013

Balik Kampung yeeeehhhaaaa...

Ha suka ko balik kampung...bukan akulah ..alya dengan ammar....si alya tu semenjak sebulan yg lepas dia dah sibuk nak balik rumah nenek dia....maklumlah dia ada nenek kan..excited la...

So 2 minggu lepas baliklah umah nenek dia tu.....paling dia suka jumpa geng geng sepupu girl dia yg dua kerat tu ......mmg tak berenti la main oiii mak bedah sorang ni....tapi sebab balik 2 hari jer dia pun tak puas main...time cuti sekolah suruh tinggal rumah nenek dia tak berani pulak...... kan senang mak ko ni....heheheh

Kalau balik johor tu mmg kitorang selalu pegi bukit indah, makan makan jer.....tapi kali ni si alya ngna ammar tu dah sibuk nak pegi legoland..ammar hari hari tgk brochure legoland.....tunjuk tu tunjuk ni ...apa ko ingat legoland tu depan umah nenek ke? tapi mmg dekat sangat sangat ngan umah nenek diorang 5 -10 min jer dah sampai....so pagi ahad tu pegilah nak terus ke legoland termasuk pulak hello kitty town.....tapi jalan jalan jer tak masuk theme park dia pun .....cuma shopping kat souvenir shop dia jer..ammar sibuk nak beg baru....

Lepas tu pegilah legoland...tapi tak masuk pun sbb diorang ni kecik lagi byk mainan tak lepas utk diorang.....tunggulah korang tinggi skit yer nak baru mummy bawak  *huh selamat duit aku*  lagipun abang aku kata byk lagi yg tak siap dalam tu..so kita tangguhlah dulu...

Lepas tu pegi makan kat ZZ corner lak....kalau balik jb mesti pegi sini makan mee bandung tulang dia.....sbb western tak berani nak makan kat johor sbb pernah terkena sekali tak sedap...so kalau nak western makan kat kl jerlah..balik umah nenek kita makan yg kat kl takder..diorang pun suka sbb tak pedas siap sedut sedut lagi tulang tu....eeeee mummy mmg tak makan apa ntah yg sedut pakai straw dalam tulang tu... @_@

Hari sebelumnya pulak cari kupang /mussels...wah mmg rezeki ada pakcik jual kat tepi lido...kat kl tak jumpa yer u olllsss ...cari la mana pasar pun mmg takdo......daddy dia borong nak tau berapa??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
27 kilo tau tak....satu peti bawak balik kl...jamu org kl.....3 kilo makan kat umah nenek diorang ......muka pun dah macam kupang dah ni heheheheh........ ok nanti i citer gi penang lak yer....takder masa lah keje byk..........
Kupang siap ! nilah namanya giler kupang ahahahha.....

Fav kitorang nih @_@

Ish budak ni ..... cam umah dia jer....


Cousins

Legoland yo! Panas mak tak tahan gitu....

hambik ko sekali daddy diorang jadi orang asli jual kupang hahahah.....

nampak tu diorang makan tahap gaban...siap sedut lagi isi dalam...hoi omak ko pun tak makan camtu yo!

Sekian utk kali ni nanti i update trip ke penang lak yer ;)

Thursday, April 04, 2013

Trip ke Terengganu & Wedding

Minggu lepas we all semua ke Pahang and terengganu...ada wedding lagipun kebetulan cuti sekolah kan so boleh la bawak bebudak ni jalan jalan sekali.....so pegi la 2 days early dari hari wedding tu .....kitorang tak plan pun nak check in main jalan jer....tapi sampai cherating tetiba rasa nak check in...walaupun kakak ku ituh ada di kerteh.....

Tapi yg tak best tu the night before we all bertolak keter pulak kena langgar..tak tau la mana manusia mabuk dah langgar keter we all..apalah yg diorang ingat ni kete kebal ke? ni masuk kali kedua kena langgar..pulak tu masa kena langgar daddy diorang tak ada tengah minum ...tiba time nak balik jer nampak keter dah berlekuk chicssss....



Cari punya cari semua penuh cuma tinggal yg suite bagai.....bukannya anak aku sepuluh oiii!!  Last last dapat Impiana cherating....dah pegi dah kat sini 2-3 tahun lepas tapi masa tu diorang tengah renovate...so kitorang pun check in la sini...room ok tapi dah la takde lift....kena naik tangga pulak ke tkt 3 ...hoiiii kitorang ni walaupun bermalam sehari tapi macam seminngu bawak baju...@_@ daddy dia hangin dah sbb room tak jumpa ...kena lak naik tangga....

Apapun anak anak happy sbb diorang asal ada beach kata ammar and pool ok jer diorang....tapi this should be the last la ...tak berapa nak best la....

Children Playground tapi diorang tak sempat pun main....
Restoran seafood yg murah dan sedap.....nyummmm ni kat cherating jugak....
Konon la kan nak rasa ikan patin yg famous sangat tu...but not my passion lah tak sedap pun...ni kat r & r temerloh
Ni masa breakfast kat impiana pagi tu..ada balloon man kat ammar ..diorang jer la duk tayang muka kat situ asyik mintak belon...
Swimming pool kegemaran anak anak!


Kereta yg kena hentam..huk huk huk....

DeStINY...........