Thursday, April 26, 2012

Pucuk Ubi Masak Lemak.....

Mesti korang nak tau kan ...kenapa seminggu dua ni aku asyik post menu makan jer? he he ...yerlah 2 minggu ni mak aku ada kan ...sbb jaga alya & ammar tu.....jadinya aku request jer lah nak makan apa....mak aku pun layan jerlah.....

Jumaat lepas pegi pasar malam bawah tu......nak cari daging fresh.....jalan jalan sekali ternampak pucuk ubi.....jakun kan org duduk kl nampak pucuk ubi........kalau org duk kampung tu tak heran pun ....bak kata org pandang pun tidak kan?.....

Aku pun "eee mak pucuk ubi sedapnya kan masak lemak cili apa"....ha ah mak aku kata ......pilih sikit ambik yg ubi pulut dia lembut sikit...aku pun amik la 2 ikat...dah macam kambing nak makan dah aku tgk.....(-_-).......

Sabtu tu mak aku tanya la ....nak makan apa hari ni?  he heh chef in da houseeeeeeee.....aku cakap jer lah ..."mak hari ni makan lauk kampung, pucuk ubi masak lemak, sambal belacan, ikan goreng dengan ikan masin sepat goreng...."

Mak aku pun apa lagi........zup zap zup zap ....siap...taraaaaaa........secepat kilat aku makan serious lauk macam ni lah sedap......lagi hebat dari makan kat chili's ke TGI ke dan sewaktu dengannya.......nak tau berapa pinggan aku makan?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
3 pinggan okeh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!\..........giler punah diet eden....penangan pucuk ubi yg marvelles.......

Gambar nanti mak hupload..bb laki pinjam sbb hp dia sudah berenang dalam itu swimming pool @_@
bye

Monday, April 23, 2012

Hari ni saja nak share resipi ni....sedapnya silik clik disini... http://www.tiffinbiru.com/ .

Tu jer hari ni belum ada mood lagi nak update...dah la ada training kat Bukit Jalil Golf Club tu ada pulak benda yg buat nak rasa saket jantung...aduhhhh...

Ok nanti doraemon datang lagi buat update......baiiiiiiii .....@_@

Thursday, April 19, 2012

Chanel Coco Rouge....

2 minggu lepas ada dapat newsletter Isetan....tgh chanel ada lipstick baru.....tak taulah baru jer atau re-launch .......sbb chanel ni ada juga product yg re-launch.....so tgk chanel coco rouge tu wahhhhh cam cantik jer...sbb mak suka lipstick yg pinkish gitew....auwwwwww.....lepas tu kalau beli lipstick tu dapat free sample perfume ngan complimentary make up tak salah..........

Lepas tu semalam balik ler cepat sbb nak tgk ammar yg boikot tu kan....sampai nak keje pun tak sedap hari pikirkan dia.......aku ni pun kuarlah kul 5 sementara nak tunggu daddy diorang aku ni jalan jalan la kat pavilion tu ....alah sebelah opis aku jer.....dengan tujuan sebenar nak pegi beli puting susu diorang ....jalan jalan ...tgk parkson ada pulak baju tido kiut kiut dan murah .......so aku rembat lah 3 pasang tuk diorang........ (--).......

Dah habis beli tu .......call daddy diaorang masih lagi kat opis......aku mulalah nak hangin @_@....sampai bahagian bawah tu lalu lah pulak kat kaunter chanel.....terus terpandang coco rouge tu kat depan.....ingat nak survey jer.....datang la pulak sales assistant ni .....ishhh sibuk jer (--) .........dia tanya aku jawab la nak try......lepas try kenalah beli kan...takut kang dia balik pulak lipstick tu kat aku .....hahhahahaha
Masa dah amik tu tanyalah....Dik kat isetan tu dia ada promotion dapat free perfume kat sini tak ada ke?  "kat sini tak ada kak dia tgk location"  cheh terus aku rasa menyesal beli........apa pun tak dapat....

Lepas bayar call daddy dia masih lagi kat office....turun bawah pegi lavender beli roti.....lepas tu melilau lagi.....last last aku balik pukul 8.30 nyah sampai umah......penatnya....tapi nasib baik dapat sambar lipstick satu......nilah diorang kata shopping therapy..........dapat lipstick satu pun puas hati....cheh .....lepas ni duk diam diam .........

Gambar blur kan.......cheh tak nampak effect

Harga sangatlah berpatutan...cuma RM95 ajer.....silalah berkujung ke kedai berdekatan...hu hu

Wednesday, April 18, 2012

Ammar Boikot!!!........

Sekarang ni kan wan diorang tak ada bibik......so sementara nak tunggu bibik baru mintak ler nenek datang sini jaga diorang dalam 2 minggu.........so weekend lepas balik jb amik nenek diorang....ingatkan dia boleh ngam dgn nenek dia tapi dah masuk 3 hari still tak ngam ngam lagi....

Hari first tu dia melalak cam hapa......tapi aku tinggalkan jugak la...takkan la nak bawak gi keje pulak....kakak dia school la.....kitorang nak kuar umah tu dia melalak tak nak dgn nenek......lepas tu dia masuk rumah terus tido (--) sampai la kakak dia balik....tak nak makan....tak nak minum....mandi pun tak nak.....mummy dia balik petang baru mandi......

Hari kedua pulak kitorang nak gi keje.....dia terbangun....dah tak boleh mengelak jugak...menangis lepas tu nak dukung...dah tu tak nak turun terus la bawak rumah wan dia duduk half day...daddy dia balik tgh hari baru amik dia dengan kakak bawak balik rumah......settle la hari kedua.....

Hari ni pulak......masa kitorang nak pegi keje dia tido lagi....aku pun selamat la takder ler dia melalak .....hari ni kebetulan kena pegi cepat sbb hari ni ada training.....daddy dia pulak ada auction.....sampai jer ofis aku call la nenek....fuhhh rupa rupanya dia bgn tido terus nangis jerrrr......nenek dia pujuk pun tak nak.....makan pun tak nak...tukar pampers pun tak nak......langsung nenek dia tak boleh buat apa....dia tido setengah hari.....lepas tu daddy dia balik la bawak kakak dia...daddy dia masuk tgk dia tgh baring dekat katil hujung sekali macam takut....daddy dia cuit dia ingat kan nenek dia terus dia nangis .....bila cakap ni daddy dia bangun terus meloncat kat daddy dia peluk tak lepas lepas....hari ni mesti tak makan lagi....adoii tak tau nak buat apa....dah la macam nak demam asyik nangis lepas tu tak nak makan....


Ammar ni dia tak nak ngan orang lain ....yg dia tau wan dia aja.))&&&$%%$%$%



Budak yg tak nak dgn nenek dia...geram mummy....

Tuesday, April 10, 2012

Kisah si Alya & Ammar....


Ha nampak tu permata hati saya yg 2 orang tu....... diorang ni pantang bergambar......nampak jer BB aku mesti nak gambar.....yg ammar pulak...amba amba ......apa amba amba?!!!!.....

Ni ha nak cerita pasal si alya ni.....adalah 2 hari lepas aku ada belikan dia suar pendek ala ala beach gitu...motif bunga bunga....dalam hati mak dia ni mesti lawa kalau alya pakai...so one day aku suruh la dia pakai lepas mandi......dia ni bangsa kalau duduk rumah mesti nak pakai jeans jer kalau hari cuti...dia ingat hari hari agaknya nak jalan......

Lepas mandi tu aku bawak la keluar seluar bunga bunga tu...."alya cuba pakai ni dah lama mummy beli tak pakai lagi...." kan comel gitu kalau bebudak pakai suar pendek...aku la rasa sbb mak dia ni dulu takde **erkkk** @_@.......

Dia kata tak nak ....aku punya lak pelik..."eh apsal tak nak lawa ni mummy beli, kan tak panas " seboleh boleh dia tak nak, aku pakai kan jugak ,............... "ah tak nak sudah mummy malas nak layan" aku pun keluar bilik.......boleh ? aku hangin dia tak nak pakai....lepas tu aku masuk bilik dia dah bukak seluar tu...aku tarik la dia "meh kakak tunjuk kat daddy seluar baru .......dia terus terduduk & dia menangis ko hahahhahahha aku nak ketawa pun ada kakkakakkaka....rupa rupanya dia malu pakai suar pendek.........................

Bila aku pikir pikir bagus jugak kan......takderla kang dah besar dia seksi.....sbb dah tau malu dari kecik .......errrr yer ker?.......

MEE HOON GORENG BODOH JERRR......

Gilerlah izzah......resipi mee hoon goreng pun nak tepek kat sini.....ha ha ha nama pun blogger asal jadi bahan sudah....@ _@ .....

Cik izzah ni selalu kalau weekend rajin jugak masak...tapi breakfast jerlah.....kat luar tu pun dah tak tau nak makan apa...kadang kadang malas nak kuar pagi-pagi basuh muka mandi he he....lepas tu nak angkut lagi anak anak siap siap sampai kedai dah kul 10...apa pun tak de....baik aku masak...

So ni weekend lepas punya....mee hoon goreng aku mesti ada telur dadar atas tu...kalau tak daddy diorang kata tak boleh nak makan.....boleh?@###.....so teluar dadar tu adalah wajib.....

So nak try resipi meh sini:

Mee Hoon 1/2 packet
Sawi ( Boleh jugak nak tambah taugeh, kobis or carrot)
Cili
Udang Kering
Bawang Putih
Bawang Merah
Fishball or Fishcake
Kicap
Garam

Masukkan cili, udang kering yg ditumbuk /kisar bersama bawang putih & merah.  Lepas garing masukkan fishball.  Kalau tak goreng sikit fishball ni takut dia bsah sangat and tak sedap.  Lepas tu masukkan mee hoon ...tambah air sikit kalau mee hoon keras sangat.  Leps tu masukkan sawi atau sayur lain.  Masukkan garam secukupnya dan kicap.

Resipi ni simple jer ...... utk orang bujang senang jer nak buat...  utk anak anak dara yg baru belajar masak tu ker...senang jer dik.......anak anak pun suka....so selamat mencuba......

Monday, April 09, 2012

Sesi Persekolah 2014?......

Ha korang jgn main main....skang ni nak masuk sekolah 2 tahun sebelum dah kena register uolllll......pening haku nak meng register kan dia ni........... tapi skang ni dah boleh register online....lepas tu print terus ke sekolah........ pening jugak nak pilih sekolah mana......mak bapak of course la nak sekolah gred A kan....termasuklah aku ha ha........

Skang ni jenuh la aku google sekolah mana yg bagus......byk jugak sekolah gred A..... kat bawah rumah jer ada 2 sekolah....tapi aku nak sekolah yg jauh skit....kalau jauh skit tu dah susah....sekolah mesti nak mintak document bagai yg menunjukkan kita duduk dekat dekat area tu.....adoiiiii...tapi aku takderler nak hantar anak jauh sangat....... tapi website kerajaan ni tak berapa membantu gak...... info tak cukup......... 

Beza kan ngna kita dulu.........tahun depan nak sekolah tahun ni baru daftar......ni skang berebut rebut mak bapak gi register...kalau lambat pulak kena buat rayuan....adoiiiiii........time cucu cicit aku kang tak tau ler camner....aku ni pulak nak cari sekolah area ampang.....kat ampang ni mmg ler byk sekolah tapi tak tau mana satu nak ........weiii apa aku merepek ni ........????@#$$??$?

Jumaat ni pulak ada parents teachers meeeting....smart reader tu suh datang utk bincang progress alya.....mulalah aku seram kan....dahla dia first sekali ***ERRKkkkkkkk** doa doa doa........eh cam aku pulak nak amik record .....exam takder apa takder tiba tiba terus ada progress report....aku pun nak camni sekolah tak ada exam.....hahhahahha....mintak mintak la ok progress dia sbb hari hari kena marah ngan aku ......kalau tak *******larikkkkk*****

Dealer Sophie Paris....

Hi Uolsss,

I skang ni jadi dealer sophie paris......product yg baru lagi kat msia ni.... Price mmg affordable and design mmg cantik cantik sangat......(--)

Silalah ke browse this page....and order from me.....kalau nak jadi downline i pun boleh jugak......

http://www.sophieparis.com.my/catalogue/latest-issues.html

Gerenti berbaloi.......yg atas ni catalogue latest ....semua design moden moden.....geram i tengok u ...

Selamat bercatalogue......jgn lupa yer order..... :) tima kaseyyy....

Friday, April 06, 2012

Baucar Buku Hu hu........




Kan baucar BB1M tu dah dilanjutkan ........so aku ni tak ambik lagi msa first batch tu...masa diorang announce jer boleh colllect dengan secepat kilat aku pegi MMU collect....dengan hajat beli buku anak anak...bukan beli buku aku he he..

So esoknya pegilah kitorang 4 beranak ke Kinokuniya KLCC... budak budak ni excited suruh pilih buku...alya apa lagi buku dora berlagu dia dah dapat...terus duduk diam tak nak lepas dah...ammar semua buku dia nak....

So last last beli Dora satu, Castle Logix satu, flash card lagi...itupun tak cukup RM200 kena tambah lagi 50 hengget....cheh kuar jugak duit aku ....


Menu Derhaka ****erkkkk***

Itu hari tak tau nak masak apa ......bosan dah sebetulnya aku ni masak ....walaupun masak cuma hari hari 2 kali jer seminggu (^^)..... daddy dia masa tu keluar pegi repair kete....diorang ni kan asal free jer mesti nak pegi bega kereta.....bagi aku duit tu beli handbag ke apa ke kan best..... (--)

Aku tgk freezer ada sotong , udang harimau dengan daging (erkkk tu pun daging baru beli kat tesco tadikkkk) udang ngan sotong dah 2 minggu kat dalam tu .......nasib baik dia tak berenang masuk balik laut nyah he heh heh.......

SO aku pun masaklah sotong goreng tepung sebab bebudak ni suka......daging aust. tu pulak den masak ler kicap ....bosanlah masak lemaklah , karilah lagipun kicap kan bebudak suka....skang ni aku masak ikut tekak budak budak jer...punyalah nak bagi diorang makan.....dalam hati mesti anak anak suka...tapi hasilnya ? tunggguuu... Udang pulak aku mmg blur ...tak tau nak masak apa...goreng dulu 2 ekor sbb besar sorang satu sudah anak anak ni...tgk freezer ada paste tom yam tu .....aku pun ala ala chef la nak create menu baru....Udang with Tom Yam Flavor....ah hentam aja....kang kalau daddy diorang complen aku tutup mata pekak telinga sudah.....nama pun malas nak masak main hentam ajalah...

Dah siap masak ...bagi ler diorang makan...2-2 tak nak makan ?>>>#@@@@@@.....mulalah aku ni nak jadi singa....aku paling marah diorang tak nak makan....biar satu rumah selerak takper jgn tak nak makan...sotong langsung tak nak ...ammar pulak makan udang jer satu......adoiiii anak...... anak......macam manalah mak ko ni tak malas nak masak....

Daddy diorang balik nasib baik dia kata menu baru aku sedap.....sejuk skit hati .......kalau tak mau aku muncung sedepa....... aku letak satu gambar jer....malas nak letak byk byk...mak byk keje nyah.....