Monday, February 25, 2013

Macam Mana nak Bagi Anak Focus?

Yer tuan tuan ....tgk tajuk kat atas tu pun dah tau kan....aku ni masaalah macam mana nak bagi alya tu focus dekat school dia.......sekarang ni dia dah 6 tahun which means tahun depan darjah satu u ollls.......minggu lepas terserempak teacher kelas dia so berborak lah kitorang..teacher dia complain alya ni suka main main....bila teacher ajar dia duk borak sana dok borak sini...main ntah apa apa....mmg la tadika pun tapi Smart Reader tu syllabus nya laju.....baca pun merangkak lagi mmg lah aku kena risau okeh......mesti kena fight dengan budak budak lain.......dan dan tu terus aku piat skit telinga dia "ha alya dengar tu ..u dont listen to teacher? " terpisat pisat dia....ni dah 2 kali dah teacher tu cakap......

Mmglah kanak kanak ni dia ada peel yg berlainan tapi bab dia ni aku mmg letih skit dia kuat main......takkan aku ajar dia sambil aku kena main terlompat sana sini...ish kang buruk benor nampaknya.......budak budak sekarang pulak naik darjah satu ada placement test....aku pulak yg risau tak tentu hala...\si alya tu rilek aja.....kalau ajar dia membaca mau jadi singa betina aku ! @_@

Tapi masaalahnya dia terang hati bab mengaji...kalau bab mengaji laju jer senang sangat dapat....dari umur 3 tahun lagi dia dah mengaji...tapi takderler aku tak suka..cuma biarlah balance kan dua dua tu......... ish alya ni tak tau lah nak buat camner...ubat apa aku kena beli pun tak tau .....camner yer?

Thursday, February 21, 2013

Playground TIme!

Ntah gambar ni 2-3 minggu lepas kot....bawak diorang gi playground.....kitorang ni tak ada masa sebetulnya nak bawak diorang ni gi playground hari hari ......maklumlah balik keje dah petang .....

So hari tu bawak pegi taman dekat playground tepi tasik ampang tu.....kemain suka ko ek ....kalau suruh membaca tak pulak suka chisss.......mmg lah orang pandang "hek eleh bawak anak gi playground ajer pun nak kecoh" tapi sebenarnya mengikut kata satu professor ni penting tau bawak anak anak pegi taman....sbb kenapa? terutama anak anak kecik ni ...dia kan dah satu hari duduk dekat rumah....so dia tak boleh express their feeling.....dekat dalam rumah ke duduk nursery ke mana ler boleh diorang nak panjat sana, panjat sini, jerit sana jerit sini......jadinya bila bawak ke padang to diorang boleh express their own feeling..biar la dia nak terbalik ke terjerit ke tertonggeng ke @_@ yg penting diorang happy...secara tak sengaja it will free their mind...so takderlah budak budak ni lepas kan geram kat rumah ke kat mak bapak ke..... biar dia buat apa pun kat taman tu....

macam korang jugalah kan ?..........kalau stress mesti nak menjeritlah itulah inilah......abis kira ko jerlah budak budak pun tak ada stress ke?.........ha camtulah motifnya.......so marilah bwak anak anak ke padang.........

Muka happy jer pegi taman....bukan senang diorang ni nak gi taman...



2 beradik peneman setia :).....

Ammar.....

Alya....

Kalau pegi taman mesti ada the guardian of the angel...harap mak ko sorang tak larat la...mak ko ni leh tgk jer heheheh...

Friday, February 08, 2013

Karaoke Oh Karaoke....

Cuti Thaipusam itu hari tetiba jer kak long ajak pegi karaoke...bukan nak sangat pegi tapi semata mata nak layan acu yg dah nak balik ke NZ tu...so semua pun berduyun duyunlah pegi..tapi karaoke sesama kitorang lah yer.......takderler melalak depan org lain....dosa tu hu hu hu....

Tapi budak budak paling excited cuba tgk gambar bawah ni.....

Jalan Pintas ke Cameron Highland

OK mak nak bagi info skit utk sesiapa yg suka gi cameron highland tu kan....ni pun kitorang baru first time try ni ...diorang kata kalau nak pegi CH lalu bentong dekat....so kitorang ni pun trylah...kalau tak selalunya lalu plus ikut rawang-tapah tu...

Kali ni lalulah Bentong pulak sbb katanya dekat dan senang....kalau org dari kl takyah la tempoh jem kat tapah tu kan...nak nak pulak kalau time public holiday....so kalau org dari KL boleh ikut karak lepas tu exit Bentong..sampai bentong ikut laluan K. lipis ngan raub kot.....lepas tu lalu felda apa ntah....last sekali lalu POS Betau ...amik ko laluan org asli...lepas tu magic terus tembus kat Ringlet..mmg cepat and jalan tak jem...ada jalan baru.....tapi make sure minyak isi penuh punuh  tau.....jgn jadi cam kitorang daddy dia ingatkan ada stesen minyak kat POS Betau tu...amek kau ingat orang asli nak bukak stesen minyak ke @_@...sampai kat Ringlet tu terus isi minyak............nasib baik sempat kalau tak harus bermalam di situ @_@..................

So kaedahnya org KL boleh ikut situ kalau nak gi cameron ....mmg tak pening kepala and dekat.....sampai tapah tak payah nak naik bukit tu yg buat ko pening...lalu sini dah separuh dah.....sungguh lega......

Monday, February 04, 2013

Cameron Highland 2013

Percutian ke cameron highland utk tahun ni......kali ni stay kat strawberry park lagi.....tyapi yg besh tu nyah room dia baru refurbished so rasa cam hotel baru....mmg berbaloi sangatlah...

Hoh tapi yg tak best tu pegi masa cuti 5 hari tu..cuti maulidur rasul campur thaipusam kot...kat atas tu jem macam hapa.....nak pegi beli sayur pun makan masa 1 jam....fengsannn.....















Tgk jer lah gambar yer malas nak comment mak takder masa nyah.....org yg biasa jer sepupu sepapat diorang ni jer...atok, wan, pakcik diorang ngan makcik baru diorang tu...hu hu