Tuesday, October 09, 2012

Simple Mee Kari

Weekend lepas tak tau nak makan apa....bosan sangat dah makan nasi........bangun tido jer tak tau nak breakfast apa.........tetiba terpikir dah beli barang nak buat mee kari semalam...disebabkan saya malas rajin jadi buatlah mee kari breakfast + lunch heheheheh...tapi takde maknanya jugak...dalam pukul 3 ada jugak org suruh masak nasi ....tensen ai tau...last last masak jugak ayam kurma+ikan pekasan+sup cendawan...... saja jer nak suruh ai masak kan...@_@

Mee kari ni simple jer ...org bujang pun leh buat.....senang sesangat meh kita tgk resipi...ai bukan mee kari daging sbb ah bosan jugak makan seafood...

Bahan Bahan Utk Kuah
Udang/Daging/Kerang
Fishball
Rempah Kari
Bawang Merah
Bawang Putih
Kayu Manis

Mee/Meehoon

Bahan Hiasan
Sawi (Direbus)
Taugeh (Direbus)
Daun Bawang
Daun Sup
Bawang Goreng
Cili (Di Hiris)
Tauhu (Goreng dan Hiris Nipis)
Telur (Direbus)

Dia macam masak kari jugak.....Bahan bahan utk kuah tu di kisar ..lepas tu goreng sampai garing...masukkan kayu manis....lepas dah garing masukkan daging lah sbb saya guna daging......biarkan sekejap lepas tu masukkan air...rebus sampai daging empuk baru masukkan santan...garam secukupnya biarkan mendidih. 

Setelah kuah masak bolehlah dihidang bersama bahan bahan hiasan..

Tapi mak ko susah susah buat ammar makan mee dengan kicap jer...adoii anak bujang sorang ni ....


Mee Kari yang simple dan sedap....

No comments: