Friday, July 23, 2010

HFM

Arrghhhh tau apa makna atas tu? Penyakit yg di takuti di kalangan kanak kanak
Unfortunately anak haku lak boleh kena? Rasa nak marah pun ada. Masaalahnya sapa yg bawk penyakit tu. ALya tu dah la 24 jam duduk rumah wan dia ajer kawan pun tak de tadika pun tak sah sah ler bukan dia pembawanya. Mula mula dia mengadu lidah dia sakit terus mummy dia ni rasa bersalah takut masa gosokkan gigi dia terkuat gosok lidah dia. Tapi esoknya dia demam panas pulak and Amir pulak cakap sepupu dia yg dah tadika tu pun ada ulcer gak dalam mulut.

Sekali tgk alya punya lidah kat belah bawah tu mmg ada ulcer merah merah. Aduhhh aku dah tak sedap hati dah ni. Dah terpikir dah penyakit tu. Damn. Tapi buat buat tak tau jerlah padahal aku ni musykil gak alya kalau nak demam pun tak pernah sakit mulut dulu. Lepas tu hari sabtu bawak la dia pegi klinik doctor kata mungkin panas kot so mulut dia pecah pecah. Kitorang tanya jugak kat doc tu mungkin HFM ker? Doc kata tak kalau penyakit tu ada gelembung/bintik bintik kat tangan ngan kaki dia. Balik rumah lak father in law call kata ajiq tu dah confirm kena . SHittt!!!!!!!!!. By the way alya ni mmg suka sangat dgn sepupu dia ni yg sorang makan sama minum sama semua nak kongsi okehhhhhh!!!!!!!!@@@@@@
Geram ada gak tak pasal pasal anak aku kena. Lepas tu cepat cepat tgk kaki ngan tangan alya mmg ada bintik kecik satu kat jari lepas tu tapak kaki ada dalam 5 bintik. Ah tak kiralah aku belek anak aku. Geram ni geram!!! Memandangkan aku ni terlebih paranoid terus jer call doc tu. Nasib baik la doc tu mmg dah kenal lama dgn family amir so apa apa mmg refer kat dia jer. 2 kali mak tepon doc tu tanya macam macam boleh jangkit tak kat adik, apa nak buat semua nasib baik dia tak mintak consultation fees hhehehe. MMg ler leh jangkit kat adik sbb dia ni macam chic pox jugak. Nasib baik doc kata dia ada stage stage nyer means from mild to worst. Nasib baik la alya jenis yg mild cuma demam jer yg panas skit. Doc tu observe so EL lah mummy alya ni dua hari.

Kesian jugak walaupun dia tak teruk tapi 3 hari tak makan tak minum susu pun taknak . Malam malam bangun menangis kata sakit. Huwaaaa nak menangis mak dia ni...
Lepas 3 hari ok dah terus makan byk. So nak tau mana sebenarnya penyakit ni datang? Sah sah mmg dari si ajiq tu and dia dapat kat ZOOOOOOOO!!!!!!!!! Sbb dah call tadika dia tak der sorang pun kena. ANd seminggu before that dia ada pegi zoo dgn rombongan tadika dia. It takes about a week for the virus to come up and means that sebelum diorang ni semua demam 1 week before that virus tu dah ada dalam badan.

So kaedahnya mak tak nak pegi zoo and seangkatan dengannya termasuklah taman burung ke rama rama ker . Daddy dia yg nak sangat bawak alya ke zoo. Kecuali>aquaria dibenarkan. Sbb binatang tu dalam aquarium to tak adalah kuman kuman tu. Apa pun bersyukur la jugak <<<<

No comments: