Tuesday, June 15, 2010

Tioman Yo!


































Weekend lepas kami kami di Tioman. Plan yg sudah di rancang berbulan lepas sejak ammar masih dalam pantang lagi yer..







So berduyun duyunlah kitorang ni gerak dari KL singgah ke Serting dulu sebab bertolak dari Serting ke Tg Gemok. Tak naik kat Mersing sbb kata Abg Khalil -anak-mak long Mersing adalah jetty yg tersangat sesak.





Bertolak dari Serting pukul 12.30 tgh malam macam burung hantu la pulak. Mak tido ajer yer nyah sbb tak larat dari balik kerja terkejar kejar balik umah amik beg-pegi umah ibu-ke serting-then baru bertolak. Sampai jetty Tg. Gemok pukul berapa anda anda semua nak tau? Pukul 3.30 pagi! Hampeh diorang ni tak budget time ke? Aku dah la kena dukung si ammar gemok tu selama 6 jam tau tak rasa cam nak patah dua tulang bontot ituh...





Naik feri pulak pukul 7 pagi and 2 jam pulak dalam tu. Sampai je kat chalet semua keletihan and tido sampai la nak makan tengah hari. Makan tengah hari tak rasa cam duk dalam pulau pun makan cam biasa jer. Lepas makan pukul 4 mandi laut la pulak sambil ala ala snorkeling dapatlah tgk ikan ikan kecik tu kat dasar laut. Flowerhorn pun ada jugak? Ingat nak bawak ammar mandi pulak lepas tu tapi hujan la pulak..





Malam tu pulak daddy Alya Humaira pegi memancing kat jetty jer. Gua pun gagah la teman konon bagi semangat kot kot dapat kerapu ke apa apa lah yg boleh dimakan hampeh satu pun tak dapat. Last last balik bawak pancing kosong jer. Malamnya si budak gemuk aka ammar demam pulak. Ah sudah tak tido lah pulak mummy dia dok asyik lap dia dgn tuala basah jer . Risau jugak dahla tengah tengah pulau demam pulak mana aku nak cari klinik. Kesian dia asyik menangis jer . Pagi tu schedule tuk snorkeling dah dirancang mak mentua dah sound "nak pegi , pegila biar ibu jaga ammar" terima kasih yer cik shukirah mak mentua haku yg sporting tu. Snorkeling tu sebetulnya dah masuk dalam pakej utk semua orang tapi dia kata itu bukan hati dia tak minat. AKu tau dia suka shopping jer selam selam ni mana dia minat. Tgk ikan konon hari hari keje dia dok ngadap ikan jer masakkan utk kitorang pehal lak cuti cuti camni pun nak tgk ikan gak. Haru....






Kitorang pun naiklah speedboat tu yg memang dah ditempah khas utk kitorang kitorang ajer yer. Abg khalil tu dah arrange semua utk kitorang. Si Alya pun kenalah ikut kalau tak dia tu mau terjun pantai budak kecik tu bukan boleh percaya dia tu umpama singa yg lepas kandang terus je lari kalau bukak pintu. Nasib baik ada life jacket kecik muatlah utk dia tapi dia takut kalau snorkeling tempat dalam tu mautaknya dalam berapa kaki aku pun naik seram walaupun ada life jacket. Snorkel skit jer pastu naik dah. Bagi ikan makan dari dalam boat sudah...





Ada ler lebih kurang 3 tempat kitorang g and almost 5 jam. Badan semua jgn cakap ler muka jer putih kaki semua belang belang especially alya. Excited sungguh bila nampak jer pulau yg ada pantai terus berenang tak naik naik. Satu benda guek kagum adalah abg khalil tu taulah dia tu orang tioman and mmglah orang laut/pulau tapi kitorang semua pakai life jacket dia boleh snorkeling tanpa life jacket selamba jer. Aku ada life jacket ni pun takut. Katanya boleh tahan tengah laut tanpa life jacket/makanan/minuman selama 3 hari. Die.....





Dia sempat menyelam kat dasar tu lagi amik kerang besar cam gergasi bawak naik bot. Giler... nak masak katanya sampai umah maklong. Phewww...





Habis jer terus berkejar balik teringatkan budak gemuk tu. Nasib baik la dia ok tapi muka masam yer. Marah la tu mummy dia tinggalkan. Malam tu makan BBQ tapi tetap tak puas hati gak sbb Alya tak duduk diam. Asyik nak berlari usik sana usik sini. Aku bukan apa takut dia jatuh ke hilang ke dia tu bukan takut orang.





Esoknya disebabkan penat kitorang 4 beranak ni tak bgn pagi. Nak balik dah ni feri pukul 9. Last last breakfast pun tak sempat kemas kemas terus balik. Feri dah menunggu dah. Sampai kat jety tg. gemuk diorang cari ikan la pulak. Beli ikan ntah apa apa sampai satu kotak . Dapat murah yo sbb yg jual ikan tu sedara abg khalil. Diorang apa lagi beli ikan macam tak pernah nampak ikan. Balik singgah jugak rumah mak long and Alya round satu kampung cam tu rumah dia. Dia tak peduli la kambing ke itik ke semua dia ronda. Alahai budak ni....





Sekian percutian 3 hari 2 malam tioman. Next destination percutian adalah Awana Kijal , Paka.





Whattt????!!!! Beach again????!!!! Tapi tu lagi 2 minggu daaaaa





Wassalamu.........









No comments: